Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är struntprat"

Annons

I reklambroschyren Bantningsjournalen berättar "fru Trüter" och "fru Coco" leende om hur de rasat i vikt efter att ha tagit Algolean. Och det utan att ändra sina kostvanor det minsta.

"Så länge du äter Algolean kan du äta hur mycket du vill och ändå gå ned i vikt, dag efter dag, vecka efter vecka", lovar reklamen.

Två kvinnor i Borlänge tyckte att det lät bra och beställde varsin förpackning.

- De tyckte det var värt att prova. Men vid en sökning efter preparatet på internet förstod de att något var lurt, berättar den ena kvinnans make.

- De bestämde sig för att avbeställa produkterna men kom inte fram på telefonen. De har nu bestämt sig för att inte lösa ut dem, säger han.

Algolean lanseras av Danshop som har en postbox i Malmö men telefonnumret, där ingen svarar, går till Danmark.

Annonsen publicerades först i olika tidningar i Västsverige men sedan Konsumentverket blivit nedringt av arga konsumenter förbjöds tidningarna att ta in annonsen. Orsaken är att den innehåller påståenden om att preparatet ger bestående viktminskning utan vare sig motion eller förändrad kost.

- Man får inte skriva sådana felaktigheter. Det är bara vilseledande marknadsföring som spelar på människors känslor, Struntprat helt enkelt, säger Inger Rosendahl, konsumentvägledare på Borlänge kommun.

- För att gå ned i vikt måste man motionera och äta mindre. Några mirakelmedel på burk finns inte, säger hon.

Eftersom marknadsföringen för Algolean inte längre kan ske i tidningar sker den i stället genom direktreklam till hushållen. Ett förfarande som är svårare för Konsumentverket att komma åt då det inte finns någon juridisk person att ställa till svars.

- Mitt råd är att slänga den här reklamen direkt i papperskorgen, säger Inger Rosendahl.

Den som har beställt bantningspreparat men ångrat sig kan inte bara strunta i att lösa ut paketet.

- Det finns en viss fara med det. Jag råder i stället kunden att lösa ut paketet och utnyttja sin ångerrätt som finns inskrivet i distans- och hemförsäljningslagen, säger Inger Rosendahl.

Skulle det dyka upp en försändelse som man inte beställt gäller det att se upp.

- Släng det inte i papperskorgen utan skriv "frisvar, åter avsändaren" på försändelsen och skicka genast tillbaka den, säger Rosendahl.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons