Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är störda människor

Annons

Det är svårt att veta hur många fall som inträffar varje år, menar hon. Det kan göras i det tysta.

- Det finns olika arter och grader av övergrepp, inte alla gärningsmän är så här brutala. Det kan vara så att det inte syns direkt, eller att hästägarna utesluter allt annat än naturliga orsaker, säger Helena Striwing.

Hon har skrivit ett kapitel om sexuella övergrepp mot djur i en av sina böcker, och har skaffat kunskap bland annat genom att studera domar.

- De få gärninsgmän man gripit berättar ofta att de varit på stället några gånger tidigare, utan att ägarna upptäckt det. De kanske har varit mer återhållna de första gångerna, säger Helena Striwing.

Hon berättar att en del av de utsatta hästarna har fått avlivats på grund av svåra skador. I de fall som upptäckts har föremål som kvastskaft eller liknande stuckits in i hästens vagina. Gärningsmännen har ibland onanerat under tiden. Även hingstar har ibland utsatts för våld mot könsorganet. Det har hänt att övergreppen fotograferats.

- Det är förstås störda människor som gör så här. Ett högst onaturligt beteende.

Men hur är det möjligt att någon lyckas med övergreppen? Sparkar inte hästen?

- Det är den stora gåtan, men hästar är i generationer avlade så att vi ska kunna hantera dem lätt. De flesta hästar förväntar sig bara gott från människor, därför hinner de på dem innan hästen reagerar. Den här personen har med största sannolikhet hanterat hästar förr, säger Helena Striwing.

Det har funnits misstankar om att hästar blivit drogade vid liknande övergrepp, men för det finns inga bevis.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons