Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är nu glesbygden behöver solidaritet

Annons

Kommunikationerna till inte minst fjällregionen och flera andra länsdelar är urusla oavsett om man diskuterar väg- eller järnvägsförbindelser. De två flygplatserna är direkt hotade och Idres i malpåse, endast 20 procent av kommunerna hade en budget i balans förra året och 2004 ser inte bättre ut med tanke på skattunderlagets utveckling.

Handeln koncentreras till länets mittpunkt och all lanthandel lever farligt. Den statliga servicen monteras ned i snabb takt och landstingets sjuk- och hälsovård dras mot Falun. Dessa fakta måste man ha i minnet när vi diskuterar den framtida utvecklingen i länet.

Jag tillhör dem som på alla sätt vill stödja lokalbefolkningens och småföretagens kamp för sin överlevnad och utveckling eftersom det är en av de mest positiva framtidskrafterna sedan flera år tillbaka. De bidrar inte bara till att hålla liv i landsbygden utan också att göra demokratin till en stark förändringskraft.

Byalag och intresseföreningar på landsbygden förbereder sig på en utveckling där fler tidigare offentliga samhällsfunktioner kommer att övertas och drivas av medborgarna i skilda kooperativa och privata former. De lokala företagens expansionsplaner måste stödjas eftersom det är den närande grund som en stor del av befolkningen lever på.

När jag läste artiklarna applicerade jag deras resonemang på Särna/Idre-regionen där man sedan många år tillbaka bedrivit ett intensivt och berömvärt arbete för att utveckla såväl näringar som samhällsfunktioner i tätorterna Idre, Särna och Grövelsjön med omgivningar.

För att kunna stå emot en stark konkurrens från andra fjällregioner och få en chans att bevara skolorna, grundläggande samhällsservice och attraktiva kvaliteter vid fjällanläggningarna vill företagarna, entreprenörerna och en majoritet av lokalbefolkningen utveckla boendet och utbudet av upplevelsemöjligheter. Liknande exempel på folklig, lokal utvecklingskraft har demonstrerats i bland annat Venjan, Siljansnäs, Skattungbyn och Drevdagen.

Varje förändring som innebär fler bostäder, fler anläggningar och fler vistande människor i vår natur påverkar givetvis den totala miljöns kvaliteter, vilket även gäller i stora tätorter som Falun och Borlänge när de bygger ut kommersiella anläggningar, nya motorvägar och fler bostadsområden.

När vi förändrar miljön är det självklart att vi ska göra maximala ansträngningar för att skapa en hållbar utveckling under maximalt hänsynstagande till naturmiljöns alla kvaliteter. Denna princip får dock inte som hittills ofta varit fallet bara tillämpas på landsbygdens byggande och utveckling. Se bara på hur strandskyddet tillämpas i Dalarnas landsbygd kontra storstädernas vattenmiljöer.

För att inte bidra till landsbygdens långsamma strypning behövs en kursändring där naturvårdens entusiaster sätter sig tillsammans med landsbygdens företrädare och låter ett helhetsperspektiv på framtiden styra hur vi både ska utveckla och bevara landsbygdsmiljöer som Idreregionen. Alternativet är en förödande skyttegravskamp där det bara finns förlorare.

Ronny Svensson är framtidsforskare

och bor i Leksand.

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons