Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är nu de sjuka behöver vård!

Annons

Det är med kluven tunga som Peter Hultqvist skriver sina debattartiklar. Samtidigt som han lovar att korta vårdköerna sitter hans partikamrater i landstinget och tar en budget som innebär att sjukvården ska spara 65 miljoner kronor.

Vi moderater har alltid talat om att man måste införa en fungerande vårdgaranti i Dalarna. Vid alla de tillfällen som vi har lagt detta förslag i landstingsfullmäktige så har socialdemokraterna röstat nej. Det ska nu bli intressant och se hur, s, gör när vi återkommer med förslaget.

Statsministern har lovat väljarna att en vårdgaranti ska införas. Vi förväntar oss därför att socialdemokraterna stödjer vårt förslag om vårdgaranti. För inte kan man väl gå förbi vad den stora hövdingen i partiet har sagt? Jag förstår om socialdemokraterna känner sig frustrerade för närvarande. Det kan inte vara lätt att få veta att det som var fel i går är rätt i dag.

Vi moderater vill införa såväl en vårdgaranti som en besöksgaranti. En besöksgaranti som ger patienten följande rättigheter:

Kontakt med primärvården samma dag

träffa distrikts-/husläkare inom fem dagar

träffa en specialistläkare inom tre månader och inom en månad i ömmande/brådskande fall.

Med en vårdgaranti garanteras patienter operation eller behandling senast tre månader efter det att läkaren har beslutat om sådan.

Vårdgarantin ger den enskilde patienten rätt att få operation eller behandling i tid. Om det sjukhus eller den vårdgivare som patienten valt inte klarar att ge vård inom utsatt tid, har patienten rätt att få operation eller behandling hos ett annat valfritt sjukhus eller annan vårdgivare.

Väntetiden räknas från den dag då ansvarig läkare eller motsvarande beslutat om att behandling ska ske. Läkaren ger då också patienten ett skriftligt besked om vårdgarantin.

Moderaterna i Dalarna har arbetat och kommer att fortsätta arbeta aktivt för att möjliggöra en vård med en mångfald av vårdgivare.

Förutom att detta ger patienterna en ökad valfrihet bidrar vårdgivarna till en bättre och effektivare sjukvård. Ju fler vårdgivarna som finns desto mera förbättras också situationen för personalen som då har flera arbetsgivare att välja på.

Den som inte får operation eller behandling i tid ska kunna ringa till ett vårdgarantikansli och få hjälp att hitta en vårdgivare som har möjlighet att ge vård i tid. Detta kostar Landsting Dalarna en hel del pengar i början, men det är viktigt för patienter som annars får fortsätta att dras med sina besvär.

Gemensamt för landsting som styrs av socialdemokratiska politiker är att patienterna inte ges samma valfrihet som i borgerliga landsting. Skulle de vilja komma till en annan vårdgivare för att få sin vård i tid kan de tvingas betala operationen ur egen plånbok. Det innebär att en patient som bor i Dalarna, utan vårdgaranti, men som är i behov av en höftledsoperation inom rimlig tid, kan själv behöva betala 60 000 kronor.

Verkligheten ser ut på detta vis i det socialdemokratiska landstinget, där styr plånboken om patienterna ska få vård i rimlig tid.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons