Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är löken som gör det

Annons

Varje år odlar Jan Gundhe i Insjön, trädgårdsmästare i tredje generationen, omkring 10 000 tulpaner i det egna växthuset och lika många köps in för att klara efterfrågan.

- Vi är långt ifrån de stora drakarna när det gäller den egna odlingen, men vi odlar så mycket vi kan, säger Jan Gundhe och visar det allra senaste på marknaden.

Tulpaner där löken är kvar och utgör en del av blomsterarrangemanget.

- I Skåne och Danmark har det här varit mycket populärt ett par år. Vi chansade och lät en bråkdel av odlingen bli "löktulpaner" och det har blivit otroligt populärt!

Först stod ett tulpanarrangemang på disken i affären för att locka till försäljning, men nu i slutet av säsongen har Jan nästan fått gömma undan blommorna för att de ska räcka ända fram till påsk.

I praktiken har kunderna fått följa med ut i växthuset och själva valt ut sina tulpaner.

- I stället för att skära av stjälken har vi dragit upp blomman med lök och allt. På det här sättet har vi kunnat skörda tidigare och blommorna står sig också längre än snittade tulpaner om man sköter dem rätt, fortsätter Jan berätta.

En genomskinlig glasvas med stenar i botten, lite fukt och kall förvaring på natten och tulpanarrangemanget bör räcka åtminstonde två veckor.

- Rent hypotetiskt skulle man sedan kunna plantera ut löken i landet, men jag lovar inte att det fungerar, skrattar Jan.

Ett är dock säkert:

- Nästa år kommer vi helt klart att odla fler "löktulpaner". Det är kul när något nytt händer för både kunder och odlare!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons