Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ju valår"

Annons


Kulturchefen Tommy Sellstedt har följt de senaste dagarnas turer via tidningarna.

- Överraskad? Nej, det är ju valår, säger han i lätt resignerad ton.

Kultur- och fritidsnämnden har hos kommunfullmäktige begärt 120 000 kronor i extraanslag. Pengarna ska gå vidare till Ludvika Ridklubb som har ekonomisk kris.

Att det nu med all sannolikhet inte blir något extraanslag, får konsekvenser för nämnden.

Tommy Sellstedt:

- Det blir ännu kämpigare för oss att få ihop årets budget. Ridklubben är i ett akut ekonomiskt läge och vi har redan betalat ut 80 000.

Det var i tisdags som Roger Stål inom loppet av ett par timmar först gjorde tummen upp för mer pengar till kulturen för att sedan göra tummen ned.

Det började med en presskonferens efter lunch på socialdemokraternas expedition vid Fredsgatan.

Där kom diskussionen in på kulturens sparförslag inför 2003 som presenterats i lokaltidningarna i lördags.

- Självklart ska vi ha kvar det lilla biblioteket i Sunnansjö liksom "Dans på stan". I vår miljardbudget sitter vi inte och biter på naglarna för några hundra tusen hit eller dit, framhöll kommunalrådet.

Senare på eftermiddagen var det kommunstyrelse. Där röstade en stor majoritet av politikerna, bland dem Stål, nej till ett extra bidrag till kulturen. Vill kulturen hjälpa ridklubben så får nämnden plocka fram pengar ur sin egen budget, fastslogs det.

Vid en pressträff på onsdagsmorgonen i Stadshuset ville Dala-Demokratens reporter veta om det var riktigt som det stod i NLT denna dag att Stål skulle fixa fram pengar till Sunnansjöbiblioteket och Dans på stan.

Kommunalrådet tog tillfället i akt att utveckla resonemanget kring budgetspelet. Stål lät förstå att han inte godtar att nämnderna och deras tjänstemän lägger fram sparförslag som av någon anledning är ogenomförbara.

- För några år sedan skulle man varje år i sina budgetförslag lägga ner den kommunala musikskolan. Till slut fick jag lov att säga till dom att nu får ni ge er, exemplifierade Stål.

Är det samma spel som just nu pågår kring kulturens budget? Det tycker inte Tommy Sellstedt.

- Jag som chef har tagit fram förslag som jag bedömer är minst skadliga för verksamheten. Men på ett sätt är jag väl glad över att man månar om våra verksamheter.

På torsdagen var det meningen att kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott skulle prata om sparförslagen.

Men då bara två av politikerna, ordföranden Ingvar Henriksson, s, och Kerstin Sunnerby, m, kunde delta, blev det inte mycket till diskussion. Än mindre beslut.

- Man hänsköt frågan till nämndmötet den 26 augusti. Till dess ska vi tjänstemän också ha analyserat vilka konsekvenser sparförslagen kan få, upplyser Tommy Sellstedt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons