Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är inte gnäll"

Annons

Nu kräver man mindre barngrupper samt att beslutsfattarna litar på personalens kompetens och tar deras åsikter på allvar.

- Dagens situation är ohållbar. Barnen får inte den hjälp och uppmärksamhet de behöver och vi kan inte längre följa läroplanen, säger Inger Garpebring, förskolelärare och personlig elev-assistent, som tillsammans med Ann-Chatrin Andersson lämnade in anmälan till Skolverket för drygt en vecka sedan.

Efter mordet på en ung man i Borlänge under nyårsnatten 99/00 gav sig Garpebring in i debatten om barn och ungdomars förhållanden och skrev flera debattinlägg i Borlänge tidning om vikten av att ge barnen en bra grund att stå på, att tidigt förebygga problem. I Mars 2000 bjöds hon och ett antal representanter för förskoleverksamheten i Borlänge in till ett möte med kommunalråd Peter Hultqvist och barn- och skolnämndens ordförande Marianne Nordlöf. Det första i raden.

- Hultqvist var väldigt positiv och det kändes mycket bra till en början. Men sedan hände liksom inget mer. Nordlöf var skeptisk och verkade inte vilja tro på det vi lade fram. Det kändes lite som om vi haft dessa diskussionsmöten bara för att hålla oss lugna, menar Garpebring.

När inga resultat av samtalen märktes gjorde Garpebring och Andersson en enkät som skickades ut till alla förskolegrupper i kommunen.

Enkäten har, enligt Garpebring, lett till mycket positiv respons och namnunderskrifter från i princip alla förskolegrupper.

Och anmälan kom inte som någon överraskning för varken Hultqvist eller Nordlöf. Redan innan valet i höstas talade Garpebring om för Hultqvist att en anmälan skulle göras om inget skedde.

I anmälan till Skolverket säger man att man tröttnat på att inte kunna leva upp till läroplanen. Trots påtryckningar av lokala politiker har inte hänsyn till barngruppers storlek och sammansättning tagits och inte heller har de styrande velat lyssna när personalen hävdat att de inte klarar av att nå läroplanens mål under rådande omständigheter.

- När vi protesterat mot detta har man hotat med att i stället dra ner på personal, säger Garpebring.

Ibland kan fler barn tas emot, ibland färre, beroende på de behov barnen har. Detta går att anpassa om man tar personalens kunskap på allvar. Dessutom måste tid till planering, utvärdering och uppföljning avsättas. De är grundkraven personalen i Borlänge kommun säger sig behöva.

CECILIA HELLBERG

Mer läsning

Annons