Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det är inte bara i stora städer våldsbrott begås

Annons

Kommunalråd Gun Drugge (c): - Jag möter många människor som tycker att Hedemora är en trygg plats att leva på. Vi är ett samhälle där vi bryr oss. Jag tycker att minnesstunden förra veckan i kyrkan visade det.

Hedemora är en liten stad och det kan invagga människor i falsk trygghet. Många tycks tro att det bara är i storstäderna brutala våldsbrott begås, men Hedemora har bevisat motsatsen.

För två år sedan mördades Violeta Godevska. Dagen innan midsommarafton i år inträffade en dödsmisshandel på en privat fest.

För två veckor sedan överfölls Ulf Grape och misshandlades till döds och bara ett dygn senare utsattes stadshotellet för ett attentat.

- Det är inte bara i storstäder sådana här brott begås. Vi får inte ha en naiv bild av verkligheten, säger Gun Drugge.

- Jag tror att man måste börja arbeta på ett allmänt plan, säger hon.

Beträffande företagsetableringen i kommunen tror hon inte att den drabbas.

- Det är inte frågan om att ett mord avgör om företag väljer att förlägga sin verksamhet till Hedemora, säger Gun Drugge.

Monica Rönnlund, vd på Hedemora Näringsliv AB, kan inte uttala sig som hur mordet på Ulf Grape påverkar bilden av Hedemora.

- Alla funderar på det som hänt. Det tror jag inte går någon förbi. Jag vet inte hur det som skett påverkar bilden av Hedemora. Det måste gå en tid innan vi har svaret på det. Det skulle vara värt att göra en undersökning senare, säger hon.

- Vad man kan göra är att se vad andra kommuner som har gått igenom liknande händelser har dragit för lärdomar. Just nu ser det ganska bra ut för Hedemora. Vi har en positiv inflyttning och det måste vi förvalta.

Kjell Rosén, fritidschef i Hedemora kommun, är inte orolig för att de brott som begåtts i Hedemora skrämmer bort turisterna.

- Jag tror inte att det. Det som hänt är fruktansvärt, men det speglar egentligen ett samhällsproblem och inget som är unikt för Hedemora, säger Kjell Rosén.

- De värden vi lyfter fram tror jag att folk har ett behov av och uppskattar. Det vi kallar för kulturupplevelser har Hedemora kommun mycket starka förutsättningar för.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons