Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är helskumt"

Annons

FCU skötte upphandlingen av orienteringskurser som syftar till att vägleda och förbereda blivande vuxenstuderande. Komvux-läraren Ulf Lindqvist skrev Haraldsbogymnasiets anbud på uppdrag av gymnasiechefen Peter Berglund. Detta för att Lindqvist själv undervisat på orienteringskurserna samtidigt som han har stor erfarenhet av att skriva anbud.

Men Haraldsbogymnasiet fick inte uppdraget. Upphandlingen togs i stället hem av Axiom. Detta fann Ulf Lindqvist och den tidigare lärarkollegan Svante Parsjö mycket märkligt och beslutade att granska upphandlingen närmare.

Det de fann gjorde dem både förvånade och upprörda.

- Jag tycker det här är helskumt. Det finns flera märkliga saker i den här upphandlingen, säger Svante Parsjö.

De olika delarna i anbuden poängsätts. Enligt Ulf Lindqvists kontrollräkning har FCU både räknat fel på och räknat upp Axioms siffror.

- I båda fallen har det klart gynnat bolaget, säger han.

Enligt hans beräkningar skulle Axiom bara få 60 poäng mot Haraldsboskolans 80. Det innebär att Axioms anbud var 52 procent dyrare än Haraldsbogymnasiets anbud och kostar kommunen ett överpris på mellan 300 000 och 500 000 kronor. Och det kan knappast kallas en affärsmässig upphandling, anser Ulf Lindqvist.

Men det som gör honom och Svante Parsjö extra upprörda är att Axioms ägare är anställd av FCU och delvis arbetar med de uppgifter som går ut på anbud.

- Jag förstår inte hur man kan jobba på en beställarenhet och samtidigt lägga anbud, säger Svante Parsjö.

De båda misstänker därför starkt att det här föreligger jäv och att FCU:s chef otillbörligt gynnat Axioms ägare.

Enligt kommunens regler får inte anställda ha bisysslor som konkurrerar med kommunens verksamhet. I det här fallet är det solklart att Axiom gör det, anser Lindqvist och Parsjö. De får stöd av kommunens jurist Mats Sörsten.

- Ja, det här verkar olämpligt, säger han.

Enligt lagen om offentlig upphandling ska den som antar ett anbud väl motivera varför till övriga anbudsgivare. Men någon sådan motivering har inte Lind-qvist och Parsjö kunnat hitta och Peter Berglund har heller ingen fått.

Lindqvist och Parsjö har nu vänt sig till länsrätten för att få upphandlingen prövad. Men enligt lagen om offentlig upphandling går inte det. Det är bara andra anbudsgivare som kan begära en överprövning. Men i det här fallet kan inte Berglund heller göra det eftersom både FCU och Haraldsbogymnasiet är kommunala inrättningar.

Det måste därför bli en sak för politikerna att granska. Kommunalrådet Dan Westerberg, som var den som i kommunstyrelsens allmänna utskott skrev under antagandet av Axioms anbud, är redan kontaktad.

Han anser sig för dagen inte kunna kommentera uppgifterna men finner att det är mycket olustigt för kommunen när sådan här kritik förs fram.

- Vi måste givetvis undersöka det här och i förekommande fall vidta åtgärder om några felaktigheter begåtts, säger han.

Redan i dag ska han ha en första träff med FCU:s ledning.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons