Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är gråare utan Berghagen

Annons

Berghagen är borta men tittarna finns kvar. De många, de trogna. Lika många och lika trogna som förra året. Som varje år.

Har fotbollen och EM givit sommartelevisionen dess ansikte ger självklart allsångskvällarna på Skansen sommar-tv dess röst. Som vanligt.

Trots Anders Lundin. Eller är det möjligen tack vare? Det är självklart en smaksak.

Medan vi fotbollsvännner våndas i abstinens efter några närmast osannolika veckor kan vi bara stilla undra över hur stor allsångsvännernas saknad av Lasse Berghagen är.

Men det där med programledare har kanske inte så där väldigt stor betydelse när allsången blivit mindre allsång och mer de mest populära artisternas enda korta tv-kontakt med sin publik under sommaren. Turnéernas och de nya albumens främsta marknadsföringsplats. Men Lundin är inte Berghagen och det hade väl ingen trott han skulle vara heller.

Robinson-Anders råkar nog vara det bästa SVT-ledningen kunde hitta när en oönskad vakans uppstod.

Själv tycker jag nog Lundin såg betydligt rappare, mindre nervös och spänd och något mer spontan ut när han i fjol tog över stafettpinnen i farten än i tisdags.

Men cirka 2,1 miljoner tittare bryr sig nog mer om artistparaden än om programledarens kavajfärg.

Spontant känns det som SVT valt en enkel väg till snabb lösning för att hitta en programledare.

En kort tids sommarvikariat, som i fjol, är en annan sak än att ensam stå i fokus.

Men spelar det förresten någon som helst roll?

Allsången har ju blivit allt mindre allsång, allt mer artistparad. Vad spelar det då för roll med en programledare hit eller dit, om han kan sjunga eller inte?

Problemet känns dock litet i dessa dagar av akut fotbollsabstinens. Vi är nog många som lider av den. Vi har ju varit fler än någonsin.

Ta bara Sveriges fyra matcher: Cirka 3,4 miljoner tittare har sett dem. I genomsnitt.

Rekord, förstås.

Globalt har fotbollstittandet på årets EM ökat med 26 procent från 2000. Rent generellt tycker jag att såväl SVT som TV4 gjort riktigt bra EM-produktioner.

Spontant känns kanske SVT som en liten vinnare i mina ögon. Men segermarginalen i min egen ytterst subjektiva mätning är mindre än jag trodde den skulle vara före EM.

Det är framför allt studiotyckarna Hasse Backes och Zoran Lukics förtjänst. Bättre, öppenhjärtligare än jag vågade tro.

Lite trist bara att fyran endast har en bra fotbollskommentator, Robert Perlskog, och ingen bra bisittare. SVT:s trumfkort: Programledare Jidhe, Rit-Ola Andersson och bisittare Strömberg.

Dessutom är nya radarparet Chris Härenstam och Malin Svedberg också hörvärt.

Men har de så många matcher kvar att kommentera när fotbollen, efter EM-finalen i morgon kväll, än mer blir de kommersiella kanalernas (Viasat och Kanal5) eget monopol?

VECKANS KAVAJ 1

Prydliga vita kavajer på hela TV4-gänget under fotbolls-EM. Ska det möjligen ses som en hyllning till landets alla korvgubbar?

VECKANS KAVAJ 2

Berghagens var blå, efterträdaren Lundins var grå. Tronskiftet på Skansen i ett nötskal?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons