Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är frihet att bo så här"

Annons

BEACH, THAILAND

Året var 1991 när hon för första gången satte sin fot på stranden med den dramatiska inramningen. Railays svårslagna kombination av berg, hav och grönska fångade Saralisa, som kom åkande med båten från Phi Phi-öarna. Hon bestämde sig för att hoppa i land.

Ett beslut som i förlängningen skulle visa sig bli livsavgörande.

På den tiden var stranden betydligt lugnare än vad den är nu. Det var innan de stora turistmassorna upptäckt Thailand, och endast enstaka entusiaster hade börjat hitta till det som i dag räknas till ett av världens mest populära klätterparadis.

På Railay blev Saralisa snart en i gänget av resande och klättrare. Där träffade hon Luang, från Trang i södra Thailand. Han hade bott på Railay i ett par år, varav det första tillbringades i en grotta där han och två andra klättrare spänt upp hängmattor att sova i. Saralisa fascinerades av hans historier, men något mer än spirande vänskap fanns inte då, mellan henne och Luang.

När Saralisa åkte hem till Sverige igen var det för att jobba ihop mer pengar. Thailandsvistelsen hade gett mersmak, och snart var hon tillbaka i värmen. Tillbaka på Railay, tillbaka med vännerna, samtalen, det goda livet. Men det dröjde ett par år efter det första besöket innan det klickade med Luang. Det hängde på håret.

- Det var något bekant över honom när jag såg honom igen, men han hade klippt av sig sitt långa hår. Då såg jag vilken stilig karl han var. Och helt plötsligt bara visste jag att honom skulle jag gifta mig med och få barn med. Jag som aldrig förut tänkt på att skaffa familj, säger Sara- lisa.

I dag har hon och Luang en femårig dotter, Tuvalisa, som med sina bruna ögon och blonda hår bär med sig en blandning av två kulturer. Hon talar flytande svenska, thai och engelska; född på BB i Falun och uppväxt på en segelbåt i södra Thailand.

Luang hyser en stor passion för båtar, och när han och Saralisa startade klätterfirman Hot Rock för tio år sedan var tanken att så fort som möjligt få råd att kunna köpa en segelbåt.

Fem år senare gick drömmen i uppfyllelse, och de lämnade sitt hus på Railays östra sida för att flytta ut på havet.

Nu bor de på den tio meter långa båten, som guppar på vattnet utanför strandremsan.

- Det är frihet att bo så här, säger Saralisa.

- Jag gillar att kunna sitta och se in på allting. Stranden, bergen, vattnet. Här är vi ensamma under månen och stjärnorna, säger Luang.

- När jag är hemma i Sverige och låser dörren till huset känner jag mig inte lika säker som jag gör här. Någon gång i månaden får vi lov att sova inne på land när vädret är för hårt, men då sover Tuva dåligt, säger Saralisa.

Minst en månad om året åker familjen till Sverige och Dalarna. Saralisas föräldrar bor i Åsmansbo mellan Säter och Smedjebacken, och de kommer också och hälsar på i Thailand någon gång per år. Femåriga Tuvalisa har lärt sig skillnaderna mellan de båda länderna.

- Hon vet att vi lever olika i Sverige och Thailand. I Sverige har man bälte och bilstol och dricker vatten ur kranen, säger Sara, som oroade sig lite för hur Tuvalisa skulle anpassa sig tillbaka till Thailand efter den senaste tremånadersvistelsen i Sverige.

- Jag såg ju hur hon uppskattade mycket där och jag trodde att hon kanske skulle börja tjata om att vi inte har någon tv här till exempel. Men det gör hon inte. Hon skiljer på här och där, och vi pratar om saker vi gjort i Sverige i stället: "Kommer du ihåg när vi såg kossan Doris på tv..."

Varje morgon tar Saralisa gummibåten och skjutsar Tuvalisa till montessoriskolan på grannstranden, Ao Nang. Sedan väntar jobbet på klätterfirman Hot Rock. En ihållande ström av klätter- intresserade turister hittar till butiken där en liten svensk flagga och Saralisas dalmål får en och annan svensk att höja på ögonbrynen.

I affären har Saralisa fullt upp med att hålla reda på kurser, guider, försäljning av kläder och uthyrning av utrustning. Luang ägnar numera de flesta dagar åt att göra turer med sin motorbåt, som tar små grupper till mindre, orörda öar i området. Han är även ofta anlitad som guide och chaufför åt de många filmare och reklamfotografer som söker exotiska miljöer i södra Thailand.

Det är långt till rödmålade stugor och barrskog, men några planer på att flytta till Sverige har inte familjen Hysing-Rachsang.

- Tuva ska känna sig lika hemma i Sverige som i Thailand, så vi ska alltid åka hem varje år. Och vi läser mycket böcker om Sverige, säger Saralisa.

Tuvalisa föddes i Falun i maj 1999, när våren gjorde en avstickare och snön vräkte ner. Själv har hon aldrig sett snö, mer än på videofilm och bilder.

- Ibland när vi ser en strand där sanden är alldeles vit säger hon att det ser ut som snö. Jag ser fram emot att se Tuva i snö, men jag ser inte fram emot att se mig själv i snö igen, säger Saralisa.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons