Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ett kanonjobb"

Annons

Sedan 1998 jobbar Robert på hemtjänsten i Jakobsgårdarna. Alla hans arbetskamrater är kvinnor.

- Det är inget problem för mig att bara jobba med kvinnor, jag trivs jättebra med det, men ibland kan jag sakna lite killar på jobbet. Det skulle vara roligt med några fler, säger han.

Robert började jobba inom hemtjänsten i Ornäs-Torsång 1991. Efter det har han jobbat som personlig assistent, ledsagare och på olika gruppboenden. Han har också utbildat sig till under- sköterska.

- Utbildning är vikigt, man har verkligen nytta av det. Det höjde mig enormt att få lära mig mer om det jag jobbar med, säger han.

Ibland blir pesionärerna lite förvånade när det kommer en kille, men oftast är de informerade om att han kommer.

- Vissa kanske inte vill bli duschade av mig, då måste jag acceptera det. Men ofta säger de "du har väl sett många nakna kroppar förut", och så får jag hjälpa dem.

Den största anledningen till att det finns så få män inom äldrevården, är att männen inte vet vad det är för jobb, tror Robert. Han säger att om fler män skulle prova jobbet, så skulle de nog tycka om det.

- Det är ett fantastiskt roligt jobb. De gamla har otroligt mycket livserfarenhet att dela med sig av.

Robert är också engagerad inom facket.

- Jag tycker det är otroligt viktigt att känna att jag kan påverka min arbetssituation. Om jag inte vet mina rättigheter kan jag inte kräva något av arbetsgivaren, säger han.

En av de fackliga frågorna han brinner för är rätten till att få en heltidstjänst.

Han tycker att heltid ska vara rättighet och deltid en möjlighet. Han berättar att många jobbar deltid fast de skulle vilja jobba heltid.

- Man klarar sig inte på att jobba sex timmar. Jag tror att om lönen höjdes och alla som ville fick en heltidstjänst, så skulle vi få in fler killar i hemtjänsten. För det är verkligen ett kanonjobb det här.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons