Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ett guldläge"

Annons

Sören Hansson började arbeta som mäklare 1970 och jobbar nu vid Föreningssparbanken Fastighetsbyrå. Han uppger att en av de anställda i Ludvika i princip arbetar halvtid med bostadsrätter. Efterfrågan på bostadsrätter i centrum är mycket stor.

- Vi har hela tiden kunder som söker efter en bostadsrätt i centralt läge. De vill gärna att det ska finnas hiss i huset, alternativt att lägenheten ligger i bottenplanet.

NLT berättade i går att bara fyra Ludvikafamiljer anmält intresse för de 15 bostäder som Riksbyggen vill bygga på Brända tomten. Sören Hansson ställer sig frågande till uppgifterna och menar att ett bygge på Brända tomten har alla förutsättningar att bli en framgång.

-Det är ett guldläge för gamla villaägare som haft sin villa länge och sitter med ackumulerat kapital i villan.

- Förutom pensionärer i villor finns det personer med goda inkomster som är beredda att betala för ett relativt exklusivt boende i centrum, framhåller Sören Hansson.

Han manar Riksbyggen att inte ge upp och rekommenderar bolaget att ta kontakt med någon mäklarfirma och låta mäklare försöka sälja lägenheterna.

-Med ordentlig marknadsföring kommer de att hitta köpare.

Politiker som NLT talat med intar en avvaktande hållning efter beskedet från Riksbyggen. Både Bengt Andersson (m), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, och vice ordföranden Maria Pettersson (s), förmodar att de av Riksbyggen begärda insatserna på 414 000 -656 000 och månadsavgifter på 5 132 -6 487 kronor kan ha fått spekulanter att backa.

-Men med tanke på att det från början fanns 40-talet intresserade så trodde jag att fler skulle skicka in den nya intresseanmälan, säger Maria Pettersson.

-Det här är bekymmersamt. Vi behöver ha boende även i centrum så det inte bara blir affärer och kontor, framhåller Bengt Andersson.

Båda politikerna är inställda på att tomten i hörnet Engelbrektsgatan-gågatan måste bebyggas.

-Vi kan inte ha ett stort hål i centrum. Något måste göras men vad vet jag inte just nu, säger Pettersson.

Bengt Andersson:

-Nu får vi avvakta närmare besked från Riksbyggen. Hur som helst så kan vi inte stå med en öde tomt i centrum. Det ger signaler om att stan håller på att utarmas och det måste vi undvika.

Om det inte går att hitta köpare av bostadsrätterna, kan en möjlighet vara att bara bygga affärslokaler?

-Intresset för affärslokalerna verkar ju vara stort men det skulle kanske inte vara så positivt för stadsbilden med bara ett envåningshus med affärslokaler, svarar Bengt Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons