Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det är en väldigt farlig person

Annons

Grundtanken i lagen är att en patient inte ska kunna isoleras under längre perioder men det finns unika fall där denna inte kan följas.

Det förklarar Per-Anders Sunesson, enhetschef på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro:

- Det här rör sig om en väldigt, väldigt farlig och aggressiv person.

Sunesson var med och fattade beslutet i fråga om isoleringen, eller avskiljandet som det heter i lag, av den 27-åriga mannen på Skönviks rättspsykiatriska klinik.

Han förstår att formuleringen "Socialstyrelsen har förståelse för de åtgärder som man har tvingats vidta från vårdens sida, trots att de saknar stöd i lag" kan väcka reaktioner men hävdar samtidigt att Skönvik inte har brutit mot lagen.

- Det finns extrema fall som inte täcks in av lagen. Grundtanken är att avskiljning inte får ske under längre perioder men det finns unika fall där denna inte kan följas. Vi menar att Skönvik inte har begått tjänstefel eller brutit mot lagen.

Per-Anders Sunesson säger att Socialstyrelsen har besökt Skönvik och gått igenom dokumentationen runt patienten och utifrån detta bedömer att vårdgivaren har agerat riktigt.

- Patienten har inte avskilts slentrianmässigt utan personalen har hela tiden gjort etiska och psykiatriska bedömningar. De lever i en verklighet och de måste hantera den på bästa sätt.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons