Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en utmaning"

Annons

I dagarna började Emma Sandahl sitt nya jobb på länsstyrelsen. Särskild sakkunnig för jämställdhet är hennes titel, något som flera personer kallat sig de senaste åren.

Pernilla Ohlin, som tidigare hade tjänsten, har beskrivit jobbet med att få Dalarna mer jämställt som historiens svåraste uppdrag. För mycket babbel och brist på pengar, var en av anledningarna, enligt Ohlin.

-Jag förstår hennes poäng. Det är så klart en utmaning att jobba med jämställdhetsfrågor. Men det ska gå bra, jag måste ju tro på det jag gör.

Som särskilt sakkunnig för jämställdhet ska Emma Sandahl se till att jämställdhetstänket finns med i alla beslut på myndigheten.

-Det kan till exempel handla om att tänka på kvinnor när man planerar en ny väg. Många kvinnor vill inte gå i tunnlar på nätterna, då kan man i stället göra på andra sätt.

-Det kan också handla om våra tillsyner, att se om hjälpinsatser är jämställda och att vi inte finansierar projekt som bara gynnar män eller bara kvinnor. Vilket kön man har ska inte spela någon roll, säger hon.

Sedan ett år tillbaka har Emma Sandahl varit projektledare för ett projekt om kvinnofrid och mot hedersrelaterat våld, på länsstyrelsen.

Vad gör dig arg när det gäller jämställdhet?

-Jag kan irritera mig på kläder till småbarn. Flickor ska ha tajta kläder i tunna tyger som det inte går att röra sig i. Pojkarnas kläder är gjorda för att klättra och hoppa i medan flickorna ska sitta still. Det skapar mönster för hur könsrollerna ska se ut.

-Sedan blir jag naturligtvis förbannad på att kvinnor tjänar mindre och att kvinnor ska vara så duktiga och att de till exempel på anställningsintervjuer får frågan om de tänkt skaffa barn.

På vilket sätt kan män bli ojämställt behandlade?

-Till exempel när det gäller vårdnadstvister kan män behandlas felaktigt. De kan också känna sig kollektivt beskyllda när man pratar om mäns våld mot kvinnor eller om pappaledighet. Man ser inte de pappor som är hemma med sina barn utan bara de pappor som jobbar.

Kallar du dig för feminist?

-Nej, jag behöver inte en etikett på det sättet. Feminist är ett ord som människor lägger in en massa värderingar i. Ordet betyder olika för olika människor. Jag tycker det är viktigt med demokrati och mänskliga rättigheter, så enkelt är det.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons