Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en katastrof"

Annons

Paret Magnusson flyttade från Stockholm för att de trodde att Leksand hade bra barnomsorg.

Nu är de besvikna.

De har fem barn. Fyra av dem: två tvillingar på två år och två pojkar, fyra respektive fem år, är i akut behov av dagisplatser.

Men Magnussons får hela tiden höra att det saknas pengar och personal och att det är politikerna som bär ansvaret för att barnen står i kö.

- Det är märkligt. Leksand lockar hit folk men har inte tillräckligt med dagisplatser. Och de har infört maxtaxan men kan ändå inte få bort köerna, säger Maywor.

Både Per och Maywor studerar. Just nu är Per hemma med barnen.

Magnussons barn har varit på föräldrakooperativet Knippan. Men det fungerade inte så bra. Maywor menar att det är några som bestämmer allt och har egna regler för hur verksamheten ska skötas.

Magnussons valde då att ta hem barnen. De har erbjudits andra platser i kommunen men menar att det är för jobbigt med skjutsarna. De vill kombinera studier med ett dagis som ligger centralt.

Per och Maywor kan tänka sig att flytta tillbaka barnen till kooperativet. Men då ska det först ske stora förändringar, menar de.

I dag står cirka 39 barn i kö i kommunen.

Lars Nyberg, som är förvaltningschef, menar att barnomsorgen är en svår nöt att knäcka men att förvaltningen jobbar på för att hitta lösningar för barnen och föräldrarna. Många jobbar eller studerar vilket gör att trycket på barnomsorgen ökat.

- Vi kommer inte att klara hela januari och det ser lite bekymmersamt ut våren 2002.

- Men det är saker på gång. Dels kan det bli nyanställningar och så hoppas vi på ett kooperativ i Gärde med plats för 16 barn. Men det stora lyftet blir nog först 2003 med allmän förskola, säger Nyberg.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons