Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en fråga om tålamod

Annons

"Årets viktväktare" Fredrik Jernström i Bäsna gick ned 34,2 kilo på ett par år. I helgen vann han Viktväktarnas riksfinal.

Nu när våren närmar sig brukar tidningar svämma över av vikttips. Råd om hur kilona snabbt ska rasa bort.

Men Fredrik Jernström har ett mer sansat vårtips. Och det är att inte lyssna för mycket på tips om snabba viktminskningar:

- Man ska ha tålamod. Visst finns det genvägar att gå ned i vikt, men man lär sig inte hur man ska äta. Jag gick själv ned 15 kilo med pulver, men visste inte hur man skulle äta.

Han säger att om man till våren, på kort tid, lyckas gå ned många kilo är det nog muskelmassa man tappat. Och frågan är hur man behåller vikten.

- Jag ger inte så mycket för talet om att man kan gå ner så och så mycket på kort tid.

Istället menar han att det handlar om att planera. Att göra sina val. Han äter själv allt. Men inte hur som helst och när som helst. Han föredrar pizza och öl före godis och fikabröd.

- Jag kan äta allt, säger han apropå att en del tror att det handlar om förbud att äta vissa saker för att lyckas gå ned, och behålla, sin vikt.

Så är det inte, säger Fredrik Jernström. Som själv blev för- vånad över hur mycket man kan äta, och ändå minska i omfång.

- Jag trodde inte att det skulle fungera.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons