Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att säga adjö till landstingen

Annons

Det blåser kring landstingen. Vårdkriser, förtroendekriser, ekonomiska och politiska kriser avlöser varandra. Kanske kan "kriserna" tvinga fram de förändringar som krävs för att vi skall få en vård tillgänglig för alla.

Personligen har jag drivit frågan om landstingets avskaffande i många år och under min tid som landstingspolitiker har jag blivit mer övertygad om att landstingen är en utdöende del av vårt samhälle.

Lekmannastyrets tillkortakommande blir än tydligare i dag när de ekonomiska resurserna inte räcker till. Den politiska styrningen har lyckats fjärma nästan alla från sitt egentliga uppdrag - att ta hand om patienter. Även politiken ägnar sig åt fel uppgifter. Finansiering, patientsäkerhet och vårdkvalitet står inte högst på dagordningen. Utan sammanträdena ägnas åt detaljer, sjukvårdens organisation och igångsättande av tidsödande och ofta meningslösa projekt.

Socialdemokraterna duckar för de frågor som medborgarna har kring vården. Socialdemokrater och vänsterpartister ägnar sig hellre åt bisaker som bidragsgivning och dylikt för att slippa undan de svåra diskussionerna om krisen inom vården.

Om politiken ägnade kraft åt de utmaningar som finansiering av vården står inför och garanterade tillgänglighet, kunde vårdpersonalen och vårdbolagen ägna sig åt det som de är utbildade för, att ge människor vård. Vi som är politiker idag måste fundera över hur vi långsiktigt skall

kunna finansiera framtidens hälso- och sjukvård, samtidigt som det kommer att behövas flera händer i vården. Personligen anser jag att det är hög tid att skrota landstingen och säga adjö till denna form att styra hälso- och sjukvården. Vi måste skapa ett samhälle där varje vårdgivare får

betalt för den sjukvårdande behandling som man genomför och det kan vi göra om vi ser över finansieringssystemen och öppnar upp för ett system där pengarna följer patienten och dennes val av vårdgivare.

Jan Wiklund, m, oppositionsråd i landstinget Dalarna

Mer läsning

Annons