Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är betydligt roligare att vara organist än lärare"

Annons

"För orgelmusiken svarade Ulrika Ryssmats-Ehlin". Det är en rad som om ofta står i tidningen i samband med kyrkliga förrättningar. Nu har dock Ulrika blivit lite mera offentlig. Hon är huvudansvarig för kyrkomusiken i Mora sedan en månad tillbaka. En tjänst hon vikarierat på sedan den 1 september förra året.

- Egentligen hade jag tänkt att bli lärare. Av en slump vände ett telefonsamtal på yrkeskarriären.

Bakgrunden var hon utbildat sig i Falun till lärare med fokus på svenska och samhällsorienterande ämnen. Ulrika hade även börjat arbeta som lärare, när dåvarande organist Jan Silén ringde och behövde en vikarie.

Han visste att Ulrika var talangfull på orgel. Ulrika började spela orgel när hon var 15 år och hade Jan Silén som lärare. Vana av pianospel fanns redan i hennes fingrar som åttaåring.

Därmed blev Ulrika verksam som vikarierande organist i Mora redan 1997.

- Det är betydligt roligare att vara organist än lärare. Medan lärarsysslan är begränsad till en klass är friheten större som organist. Ibland kan jag sitta ensam och träna i ett stycke. Ibland är det en hel kör som ska hanteras, säger Ulrika.

1998 gick hon en tvåårig kantorsutbildning på Stora Sköndal. Det kompletterades med fyra år på Musikhögskolan i Piteå och organistexamen tog hon förra året.

- Faktum är att jag studerat på högskolor under nio år. Lärarutbildningen känns ändå inte bortkastad. Det var en bra allmänbildning och dessutom fick jag en bra känsla för pedagogiken under körledning.

Under utbildningstiden i Piteå arbetade hon halvtid som kantor i Öjebyns kyrka.

I hennes tjänst ingår skötsel av 60 aktiva körsångare i Andreaskören och kammarkören. Närmast väntar barnafödande för Ulrika i augusti.

- Förhoppningsvis räcker det att vara hemma en månad för jag vill gärna ta hand om körverksamheten under hösten på kvällstid. Däremot får de övriga två kantorstjänsterna i Mora ta hand om de övriga organistuppdragen under barnledigheten, säger Ulrika som föddes i byn Öna för 30 år sedan.

Under intervjun sitter Urika och nynnar omedvetet mellan replikerna. Oftast är det klassisk musik. Hon lyssnar även på modern musik på radio.

- Det kan vara bra, för det framkommer ofta önskemål om moderna sånger från allmänheten vid olika kyrkliga förrättningar, konstaterar Ulrika.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons