Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara handling som gäller för småföretagare

Annons

Att politikers ambition är att ”vinna nästa val” må vara begripligt. I det politiska spelet och i den politiska retoriken som följer av denna ambition verkar det som om de angelägna tillväxtfrågorna (mer inkomster, mer sysselsatta) hamnar i bakvatten.
Sverige är på många sätt ett bra företagarland. Sanningen är emellertid den, för att möta framtida krav på fortsatt välfärd så måste vi bli ett ännu bättre företagarland.
Agendan för tillväxt är egentligen enkel. Vi måste ha fler företag, fler företagare som vill växa och vi måste tillsammans arbeta mer. Kort sagt måste vi bli ett mer företagsamt folk. Vi företagare kan dock inte vare sig prata till oss tillväxt eller skriva avtal om tillväxt. För oss är det bara handling som gäller.
Vi företagare är ordentligt bekymrade över tillståndet i Sverige. Vi vill vara de som bygger för välfärden. Vi är också övertygade om att en konstruktiv dialog mellan människor i olika samhällsroller är det effektivaste sättet att hållbart bygga för framtiden.
De tillväxtsamtal som regeringen bjöd in till i höstas ser ut att ha hamnat i ordentlig långbänk. Detta utvecklar inte företagsamhet och tillväxt. Det behövs beslut om konkreta åtgärder. Och de behövs nu.
Företagaruppror gryr inte bara i Gnosjö. Samma stämningar finns hos oss här i Dalarna. Det är uttryck för brist på gehör från det politiska systemet. En brist på det förtroende och den respekt som regeringen borde ha i förhållande till de många mindre företagen som är ryggraden i det svenska näringslivet. Hos de många mindre företagen som varje dag jobbar hårt i sina företags utveckling, överlevnad och sina medarbetares jobb.
Vår agenda för tillväxt, bottnar i ett återupprättande av arbetets och företagandets värde i samhället. Även statsministern uttalade nyligen att ”vi måste jobba mer”, men åtgärder som ger politiska signaler i den riktningen saknas helt.
Ebba Lindsö, vd för näringslivets huvudorganisation Svenskt Näringsliv, sa på Företagardagen i Mora den 5 mars, att Svenskt Näringsliv har en rad åtgärdsförslag när det gäller förbättrade villkor för företagandet. Till exempel när det gäller att minska sjukfrånvaron och inte bara att omfördela dess kostnader samt när det gäller åtgärder mot ägarskatter, ökade investeringar och bättre kapitalförsörjning.
Det är åtgärder som ger stabilitet, långsiktighet, tillväxt och välfärd. Men det är åtgärder som kräver verkligt politiskt ledarskap och som borde tas på betydligt större allvar än att dribblas bort genom politisk pajkastning i media. Nu är det nog.
Vi kan inte prata eller fördela oss till välfärd. Vi kan bara genom företagsamhet och arbete förtjäna den.
Vi har startat ett upprop för bättre villkor för småföretagare. Vi vill ha stöd från alla småföretagare i Dalarna. Vi uppmanar er alla att göra era röster hörda.

PER ERIKSSON,
ANDERS LUNDQVIST,
GUNDER ERIKSSON,
BENGT PETTERS,
CARIN NISES,
GÖRAN GRANHOLM,
MATS BUDH.
Per Eriksson, representerar
Kläppen Ski Resort AB i Sälen,
Anders Lundqvist,
Hotell Älvdalen i Älvdalen,
Gunder Eriksson, Siljan Chark i Mora, Bengt Petters, Miljönären i Borlänge,
Carin Nises, KJ Eriksson i Mora,
Göran Granholm, Touringbutiken i Djurmo samt Mats Budh, Vasaloppet i Mora.

Mer läsning

Annons