Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara att tacka tyskarna

Annons

IG Bau organiserar byggnads- skogs- och lantarbetarna i Tyskland. Det är denna fackförening undertecknad har kontakt med. Av samtliga investeringar i Tyskland faller femtiofem procent inom den sektor som bevakas av IG Bau.

Det är IG Bau som har kämpat hårdast i Europa för att få bukt med svartarbete och illegal arbetskraft. Jag tror nog att en av de tuffaste fackledarna i Europa heter Rainer Knerler. Han är ordförande för IG Bau i Berlin. Jag är glad att min äldsta bror träffade honom i Berlin år 1996 och förmedlade denna kontakt till mig.

Det är tyskarnas förtjänst att vi över huvud taget kan få övergångsregler i Sverige. Tyskarna, och då framför allt IG Bau, ville ha 25 års övergångstid men backade när till exempel Sverige drev på för att få med öststaterna i EU. Det är bara att tacka tyskarna för att vi åtminstone kan få sju år på oss att hämta andan. Sist jag pratade med Rainer sa han att jag skulle förmedla ett bra argument till svenskarna. Den polske lantbruksministern har nämligen kontaktat tyskarna och bett dem att kämpa för övergångsregler. Han är rädd för att mista varenda polsk arbetare till väst.

Nu har IG Bau i Tyskland fått hjälp av polisernas fackförening. Både IG Bau och den fackförening som organiserar de tyska poliserna gick den 17 februari ut i en gemensam presskonferens och välkomnade de nya tyska lagarna som förhoppningsvis ska sätta stopp på användande av illegal arbetskraft på de tyska byggarbetsplatserna.

Det är nog hög tid att vi börjar lära av tyskarna.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons