Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Destination Orsa för tredje året i rad

Annons

Orsa kommun har cirka 650 anställda och de första två årens Destination Orsa har varit inriktade på att personalen skulle lära känna varandra över arbetsområdena, lära känna Orsa och bli ambassadörer för sin hembygd. Ett upplägg som mötts av stort intresse hos många kommuner i landet.

- Vi har till exempel fått pengar från näringsdepartementet för att dela med oss av våra erfarenheter. Redan nästa vecka ska vi till Västerbotten och redogöra för tio kommuner i inlandsdelegationen hur vi arbetat, berättar Anders Björklund.

Årets upplägg av Destination Orsa är fokuserat på temat "må bra". Alla anställda kommer att få delta i en "prova-på-dag", som består av olika tränings och avslappningstekniker. Det man får testa är spinning och styrketräning, yoga, aerobic och stavgång samt mental träning och avslappning.

- Personalen är ju det viktigaste vi har, och det är ju lika viktigt att de friska förblir friska, som att de sjuka kommer tillbaka så fort som möjligt, säger personalansvarige Annica Åkerlund.

Fackets Ellenor Smids är också positivt till satsningen på personalen.

- Visst finns det någon som tycker att den här satsningen är onödig, när kommunen samtidigt har sparkrav i verksamheten. Trots det tycker det stora flertalet att det är fantastiskt att Destination Orsa riktar sig till alla anställda och inte enbart någon mindre grupp.

Förutom "prova-på-dagarna" kommer alla som anställts i kommunen under 2003 att under en halv dag få en pesentation av hur kommunen och dess förvaltningar fungerar. Halvdagen blir ett koncentrat av det som genomfördes vid kursdagarna 2002.

Timanställda erbjuds att delta i en studiedag under en ledig dag då det blir en busstur ut i vildmarken.

Även långtidssjuka kommer att få delta i en studiedag, skräddarsydd för dem.

- Dessutom erbjuds alla att delta i frivilliga aktiviteter på ledig tid under helger. I år är de aktiviteterna blomstervandring, fäbodmorgon i Östra Grunuberg och svampexkursion, berättar Anders Björklund.

Under hösten avrundas årets Destination Orsa med en temadag med rubriken Eget ansvar. Föreläsare är atlantroddaren Niclas Mårfeldt, som bland annat kommer att ta upp det egna ansvaret i arbetet att må bra.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons