Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designspåret rullar på

Annons

En byggenskap i storleksordningen 35 miljoner kronor som Designtorg Trä i Orsa handlar om ska naturligtvis konkurrensutsättas. Men hittills har projektägaren, Näringslivskontoret, inte uppdragit till Upphandlingsenheten att infordra anbud. Kan detta bero på att "Designtorg Orsa" redan står som samarbetspartners till Inland Wood AB?

Jag tycker mig skönja samma projektmönster nu som när Dalagatan 1 tillkom. Då infordrades inte heller något anbud. Det ena gav det andra. Sen rullade Dalagatan 1 igång. Med känt resultat.

Nu står samtliga partier utom (v) beredda att driva igenom nästa storslagna projekt; Designtorg Trä, à 35 miljoner kronor som det i dagsläget inte finns någon potentiell övertagare av.

En titt i backspegeln visar att Orsa kommun sedan 1998 arbetat med att med designens hjälp utveckla kommunens attraktionskraft. Designspåret började med att arkitekt Rodel Stintzing ritade en ny inredning till den slitna tingssalen som möblerades med möbler som tillverkats av lokala hantverkare. Sedan rullade det på.

Det ena gav det andra. Till exempel ledde den första utställningen till att Orsa Trävaru AB, i dag Inland Wood AB, utvecklade sitt kontaktnät och som en följd därav påbörjades ett antal designprojekt.

I dag är Inland Wood AB lika betydelsefull för Designtorg Trä och dess förverkligande som Rodel Stintzing var för starten av Dalagatan 1. Näringslivskontoret har sedan första utställningen i Dalagatan 1, i oktober månad 2001, använt alla designaktiviteter som PR för att stärka kommunens konkurrenskraft och varumärke.

Aktiviteterna har genererat i ett starkt kontaktnät som Näringslivskontoret, (projektägaren till Designtorg Trä) tänker ge liv åt genom Designtorg Trä.

Jag tror inte att politikerna i kommunfullmäktige delar Näringslivskontorets uppfattning att alla "designaktiviteter" har varit/är en "viktig hävstång" som stärkt kommunens konkurrenskraft och varumärke.

Om det vore så skulle kommunen knappast behöva vara jourhavande bank varje gång ett privat projekt ska sjösättas.

Jag tror inte att politikerna känner till att projektledaren, för Designtorg Trä i Orsa, Juridiska R.Å.D-Byrån- Rolf Davidsson är suppleant i Inland Wood AB: s styrelse och tillika bolagets konsult i detta projekt.

Jag tror heller inte att politikerna känner till att Inland Wood AB i stora drag har samma samarbetspartners som Dalagatan 1.

Och jag tror avslutningsvis att Designtorg Trä, i likhet med Dalagatan 1, kommer att genomföras, utan anbud, i samarbete med Orsa kommun ( läs Näringslivskontoret) och Inland Wood AB och deras samarbetspartners.

Jag tror till och med att om anbud efterfrågas är det redan klart vem som får uppföra byggenskapen. Varför hänvisas man annars till Göran Leander, vd på Inland Wood AB?

L.WOHLMER

Mer läsning

Annons