Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Design som gör skillnad

Annons

Det är en färggrann och snyggt utformat broschyr (fattas bara annat) som ska spridas i Dalarna och landet. 5 000 exemplar har tryckts upp och ska skickas ut till företag och institutioner. Inom kort finns det även information om design i Dalarna på nätet.

För att öka på kreativiteten i länet kommer det snart att finnas pengar att söka till olika design-projekt. Länsstyrelsen, Region Dalarna och Ljungbergs utbildningsfond går samman för att bidra med medel. Det är oklart hur mycket pengar det kommer att finnas att söka. En jury med de tre bidragsgivarna och föreningen Design i Dalarna kommer att avgöra vilka projekt som är värda att satsa på. De har inte fått något tak för den totala "potten".

De satsningar som ska göras kommer att ha som syfte att stärka tillväxten i länet. Det ska alltså handla om formgivning som kan skapa utveckling och jobb. Att en konstnär vill ha hjälp med att trycka ett tyg är alltså inte tillräckligt. Men om exempelvis ett företag har en konkret idé och vill samarbeta med någon för att ta fram och tillverka den så kanske det går att få stöd.

Designåret i Dalarna har fått kampanjnamnet Skillnad.

- Det gör skillnad om man använder sig av design, det är tanken, säger landshövding Ingrid Dahlberg.

- Om det kommer in någon med designkompetens tidigt så är det en konkurrensfördel. Det är viktigt om företagen får in någon som kan se helheten och tänka på vad brukaren förväntar sig, säger Hans Lundquist, projektledare för Design i Dalarna.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons