Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras sista chans att få el till huset

Annons

Regeringen anslog 50 miljoner kronor som stöd för att hushåll i landet som saknade el skulle få ledningar framdragna till sina fastigheter.

För att komma i fråga för stödet gäller i första hand att fastigheten ska ha varit permanent bebodd sedan 1 januari 1994.

Astrid och Ingvar Magnusson har bott i sin fastighet i Långnäset i drygt 20 år. De båda har trott och hoppats att de skulle få vara med och dela på 50-miljoners-potten, men hittills har det blivit tji vid de tre förekommande utdelningarna 1999, 2000 och 2001. I fjol fanns inga pengar att fördela, men den 24 mars i år kommer ett antal fastigheter i landet att få del av 10 miljoner kronor som ser ut att vara det sista som återstår av de 50 miljoner som satsades från början.

Håkan Ståhl vid Svenska Kraftnäts beredskapsavdelning i Halmstad arbetar med fördelningen av pengarna till de ansökningar som inkommit.

- Det är ungefär 50 ansökningar inneliggande och det är naturligtvis bara en mindre del av dem som kommer i fråga när vi gör vår prioritering, säger Håkan Ståhl och tillägger.

- Prioriteringsprincipen vi använder är att ge en poäng per boende i fastigheten. Fastigheten får också en poäng och finns näringsverksamhet knuten till fastigheten blir det också en poäng. Till näringsverksamhet kan räknas exempelvis sågverk, jordbruksrörelse eller turistverksamhet.

Antalet poäng divideras sedan med den beräknade kostnaden att elektrifiera fastigheten.

Har fastigheten skrapat ihop fyra poäng och elektrifieringen beräknas kosta en miljon kronor blir alltså 250 000 kronor ett slags ledtal.

En grundprincip är också att alla berörda länsstyrelser först behandlat ansökningarna innan de hamnat hos Svenska Kraftnät.

Vidare gäller att fastighetsägaren ska svara för tio procent, eller minimum 25 000 kronor, av kostnaden för elektrifieringen.

Avslutningsvis. Håkan Ståhl ser den förestående fördelningen som något av sista chansen att få vara med på elektrifieringståget. Sedan är potten definitivt tömd.

Det blir två veckor av spänd väntan för Astrid och Ingvar i Långnäset.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons