Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras sågverk är lönsammast

Annons

Branschtidningen Nordisk träteknik, NTT, har granskat lönsamheten i träbranschen. Tidningen har bland annat jämfört boksluten för 366 sågverks- och hyvlingsföretag. Då visar det sig att det var ett dalabolag som var mest lönsamt under 2003.

Mats Hedlund säger att företaget hade en god vinstutveckling under 2002 och 2003. I slutet av 2001 ökade efterfrågan på trävaror och det ökade vinsten under drygt två år. Men sedan början av detta år har det blivit svårare att tjäna pengar.

- Priserna på furuvaror har fallit med åtta procent under 2004, säger Mats Hedlund.

Och det har stor betydelse för Hedlunds Timber. Där arbetar de enbart med furu.

Orsaken till att furupriserna har sjunkit är att det finns allt mer sågat timmer på marknaden. Utländska sågverk, exempelvis de ryska, har börjat konkurrera i Sverige. Även svenska företag tillverkar mer, det gör att priserna faller trots att efterfrågan fortfarande är stor.

Hedlund säger att familjeföretaget har haft två bra år, men att det hamnade i topp i den här undersökningen berodde på att mätte vinsten i förhållande bolagets totala kapital.

Furudalsföretaget har inte gjort så mycket investeringar på senare år och därför har man inte behövt låna så mycket, vilket betyder att det totala kapitalet är förhållandevis litet. Det gör det enklare att hamna i topp i undersökningen.

Men snart behövs det satsas kapital. De närmaste fem åren ska bolaget göra investeringar på 40 miljoner kronor.

- Vi ska försöka förädla de sågade varorna mer, säger Mats Hedlund.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons