Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras musik ska förändra samhället

Annons

Aldo, Leandro, Alesi, Alex och Fernando sitter i soffan hemma hos Angelica Eriksson där några av bandmedlemmarna bor för tillfället. Angelica Eriksson är ordförande för Samba Beleza, som sett till att bandet kom till Ludvika.

- Jag träffade dem när jag bodde i Brasilien, och nu skulle de ändå till Portugal på en musikfestival, så vi såg till att de kunde komma hit och uppträda innan de ska till Portugal, berättar Angelica som också tolkar det som bandmedlemmarna säger.

Bandet har precis kommit tillbaka från Säter där de spelat på Säters Triathlon.

- Vi hade tänkt oss att publiken skulle vara bra, men den var mer än bra, den var underbar, säger sångaren Aldo och ler.

Angelica berättar att tjejerna i Säter blev som tokiga när killarna uppträdde.

- De var uppe på scenen, och en tjej kysste en av killarna, säger hon.

Navio Negreiro betyder ungefär slavskeppet med negrer. Bandet vill med deras namn visa att det funnits orättvisor länge, och berätta om när afrikanska slavar skeppades till Brasilien för att jobba. Med sitt namn vill Navio Negreiro visa att de kommer från olika ställen, men ändå passar i hop.

Bandet har funnits i fem år. De har haft en lång, hård väg mot att få ut sin musik. Bandmedlemmarna började med att sälja piroger på gatorna för att kunna spela in en demo. För några månader sedan vann de en musiktävling, där priset var att spela på en festival i Portugal. De beskriver själva sin musik som "Afrobrasiliansk rock anti-apartheid".

- Vi gör mer än att spela musik, vi vill peka på de orättvisor som finns i hela världen, på skillnader mellan fattiga och rika. Musiken är en protest mot orättvisorna i världen, säger Caranga.

I Brasilien är bandet också en förening som arbetar för att socialt utstötta ska få ta del av samhället.

Nu är de i Ludvika och på lördag spelar de på Samba Belezas fest på Trädgården.

Vad tycker ni om att vara i Sverige?

- Maravilhoso, underbart, säger de i mun på varandra.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons