Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras kiosk är hotad

Annons

Det här problemet fanns inte för några månader sedan då de tidigare ägarna drev kiosken. Men det dök upp på Jörg och Anke tog över rörelsen.

- Det här är ett registrerat aktiebolag och jag har försökt förklara att det då måste finnas ett kapital i bolaget, berättar Jörg i högen av räkningar.

Jörg och Anke kommer från Tyskland, men de har förälskat sig i Venjan och deras dröm att bo och verka här dök upp när Centrumkiosken utbjöds till försäljning.

- Företagen har anmärkt på att jag inte har något personnummer på svenskt manér och jag misstänker att det kan ligga oss i fatet, säger Jörg.

För att få sälja sju dagstidningar som det finns efterfrågan på måste Jörg och Anke deponera omkring 30 000 kronor. Pengar som sedan är låsta hos tidningsföretagen som säkerhet.

Deponi för veckotidningar tillkommer med flera tusentals kronor.

Det är omöjligt för en liten kioskrörelse att vara bank åt tidningsföretagen

Kenneth Eriksson i Venjans Intresseförening är fly förbannad på ren svenska.

- Det här är diskriminering av glesbygd. Vi betalar skatt och har rätt till sådan basservice att vi ska kunna köpa tidningar på orten utan hutlösa krav, dundrar han.

Jörg berättar vidare att även Telia krävt 5 000 kronor i deposition för telefonabonnemanget i kiosken.

- Det är möjligt Telia backar på det kravet eftersom jag berättat att vi har två privata abonnemang där det inte krävts någon sådan här säkerhet.

Tidningstjänst distribuerar och debiterar dagstidningar. Sköter även returhanteringen.

- Det här med deposition krävs alltid av nystartade företag, säger Thomas Landstedt, Tidningstjänst i Falun.

Han tillägger att bestämmelserna kommer från centralt håll och tillämpas över hela landet.

Depositionsbeloppets storlek styrs av hur mycket tidningar som säljs. Stor försäljning stor depositionsavgift. Så är logiken.

- Det som krävs är deposition av en halv månads försäljning. Betalar försäljningsstället inte sina leveranser bryts de när garantibeloppet är förbrukat, säger Landstedt.

- Vi har 20 procents avans på tidningsförsäljning. Det är alltså ingenting som direkt lyfter rörelsen. Att vi ändå säljer är ju för att folk vill ha tidningar. Men ska vi betala tusentals kronor för att tillhandahålla den servicen får det vara, säger Jörg som redan sagt upp fortsatt leverans av flera dagstidningar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons