Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras film ger hjälp

Annons

När Svea Bäckman, Caroline Wickman, Elsa Larsson, Emelie Nilsson och Jessica Sundberg träffas på Film i Dalarna i Falun var det länge sedan sist de sågs.

Emma Hermansson, Johanna Hedlund, Maria Rääs och Nicole Mattsson är inte med den här dagen då filmen och boken visas.

Alla tjejerna har lämnat Furudals skola och går första året på gymnasiet, Svea och Johanna går i Rättvik, Emelie i Leksand, Caroline i Mora, Elsa pluggar i Stockholm och Nicole har kommit in på rymdprogrammet i Kiruna.

- Då var det jämt tjafs och prat i klassen. Lärarna var sjukskrivna. Man hade alltid ont i huvudet, säger Svea.

Skolkuratorn Christina Nilsson Padilla kom till skolan och redan sedan tidigare hade hon idéer om att jobba med film.

- Vi ville visa hur mobbning ser ut, men även visa en positiv bild, visa goda exempel och en väg ut ur problemet, säger Christina Nilsson Padilla.

- Kränkningar och uteslutande attityder finns överallt, i alla skolor. Det finns ett oerhört behov av inspiration att arbeta med dessa frågor. Lärare har i huvudsak lite kunskap om relationer, grupprocesser. Det är inget som finns i deras utbildning på lärarhögskolan, säger Christina.

Det är kanske därför filmen snabbt fick genomslag och efterfrågas på olika skolor. Filmen, Sånt är livet?! har redan visats på filmfestivalerna i Stockholm, Malmö och Umeå där intresset för filmen varit stort.

- Vi levde i miljön vi samtidigt spelade i filmen. Det var verkligt, på riktigt. Visst tog det tid att arbeta med filmen. Det var en viktig del av skolarbetet, vi skrev filmmanus, vi har översatt det till engelska. Estetiska ämnen är viktiga trots att de inte får så stor plats i skolarbetet, säger Svea.

- Syftet med filmen är att sätta i gång samtal om svåra frågor. Det handlar inte alltid om stora händelser utan om små, ibland omärkbara situationer, eller tystnad. Kränkande handling, ofta där de vuxna omedvetet spelar med, är vanlig, anser Christina.

Filmen har givit tjejerna mer självförtroende och säkerhet.

- Vi hade aldrig suttit här eller pratat inför många människor tidigare, säger Caroline.

Det var när Film i Dalarna kom in i filmarbetet med riktig utrustning projektet lyfte, anser Christina.

Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet arbetar vidare med både filmen och boken och materialet ska vara med på flera olika konferenser och utbildningsdagar för bland annat lärare.

Sånt är livet?! kommer snart även på DVD och finns tillgänglig på AV Media i Falun.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons