Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den viktiga föräldrarollen

Annons

Om föräldrarnas värderingar stämmer överens har detta kanske ingen praktisk betydelse. Däremot kan det få en oerhörd betydelse om värderingarna skiljer sig åt eller om förskolan inte når de uppsatta målen.

Jag har aldrig kritiserat dagispersonalen utan har hela tiden varit på det klara med att de gör ett bra jobb utifrån de politiskt fastlagda förutsättningarna. Det jag i stället kritiserat är den politik som med hjälp av en skattelagstiftning gör det omöjligt att själv kunna välja.

Stenvall bortser också från att själva poängen med att skaffa barn är att se dem utvecklas, från de första orden och stegen, till att bli framgångsrika vuxna, och att under den resans gång, vara till hands som föräldrar och utrusta dem med ens egna värderingar, inte statens, som de förmedlas av förskolepersonalen. Föräldrar sätter knappast barn till världen för att ha något att lämna in på dagis.

Stenvall åberopar till sitt försvar professor emeritus Bengt-Erik Anderssons långtidsundersökning med början på sjuttiotalet, som lär visa att barn som då började på dagis riktigt tidigt, före ett års ålder, hade en bättre utveckling vad gäller skolbetyg, social anpassning och materiell framgång i livet än dem som började senare eller inte alls.

Men Stenvall underlåter att nämna att Anderssons undersökning endast omfattade ett hundratal barn, och att de framgångsrika i huvudsak tillhörde den övre medelklassen och fick förmodligen god hjälp med läxor och filosofi hemifrån. Det finns fler undersökningar som går stick i stäv med Anderssons slutsatser.

Barn måste inte gå på dagis för att lära sig normer och värderingar. De ska också ges möjlighet att utveckla sin identitet, rörelseförmåga, tal och skriftspråk samt förståelse för matematik och naturvetenskap och allt detta vill jag med det bestämdaste mena att föräldrarna kan förse sina barn med.

Föreningen Barnens Rätt arbetar för valfrihet. Det innebär att föräldrarna själva ska få bestämma sin barnomsorg och även få ta del av pengarna som går till barn omsorgen. Föräldrar som själva tar hand om sina små barn gör också ett bra arbete och betalar dessutom skatt till detta utan att få ett öre. Föräldrar, dagispersonal och grundskolepersonal är lika viktiga. Det handlar om valfrihet.

Det finns många politiker som arbetar för att alla ska få ta del av kakan. Men Ingrid Stenvall nedvärderar föräldrarollen i sin debattartikel.

KARIN RISSVEDS

Karin Rissveds representerar Föreningen Barnens Rätt till Föräldrar Tid

Mer läsning

Annons