Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den vansinniga skarpa kniven

Annons

I kväll ska åttamannabandet från Marseille få Magasinet att koka av lika delar musikalisk energi och samhällskritik.

Först ringde de till arrangörerna för att fråga om de skulle ta med vinterstövlarna. Men när Kanjar'oc väl hittat till Falun gassar solen och jag föreslår att vi sätter oss i gräset.

Det går bra, säger de. De gillar gräs.

Det har gått fjorton år sedan bandet bildades, i den lilla staden Port de Bouc utanför Marseille, i södra Frankrike. Sedan sex-sju år är musiken deras heltidssysselsättning. Det blir minst två konserter i veckan, året om.

- Visst blir man sliten ibland, men det här är vår passion. Och vi får så mycket tillbaka i mötet med publiken, säger Lolo, som spelar trummor.

Att beskriva Kanjar'ocs musik är inte helt lätt. Man lockas snart att frossa i klichéer om multikulturella smältdeglar och möten mellan olika världar. Men i det här fallet är det kanske befogat.

Det handlar trots allt om influenser från jazz, rock, reggae, jungle och hiphop. Rytmer från Europa, Västindien, Afrika eller någon annanstans mellan himmel och jord. Allt i ny, fransk tappning.

- I Marseille har så gott som alla invandrarbakgrund. Det är en hamnstad som tar emot influenser från hela världen. Vår musik är vår identitet, säger Bibi, som spelar trombon och skriver låttexterna.

Och dessa handlar ofta om just identitet. Bilden av vad som är Frankrike och fransmän måste förändras, menar Kanjar'oc, vars medlemmar har sina rötter i bland annat Italien, Spanien, Vietnam och Nordafrika.

- Vi vill få folk att förstå att vi inte bara har en identitet, utan att den är komplex. Det är en kamp på många plan - socialt, politiskt och kulturellt, säger Bibi.

Sångaren Chaps ger uttryck för en samhällskritisk och antikapitalistisk syn på både spanska, franska och, ibland, arabiska. Det är en eldig Medelhavsfusion som väntar publiken på Magasinet i kväll.

- Vi skapar gemenskap i rummet, bortom olikheter och kulturer. Att samla människor för ett uppträdande är en social gärning i sig. Vi skulle kunna prata i timmar om fred och kärlek, men det viktigaste är att göra något. Att få det att hända, säger Bibi.

Få vad att hända?

- Den gemensamma upplevelsen. Att fånga människorna i publiken, säger Lolo, och avslutar:

- Vår musik är ett koncentrat av dem vi är. Vi spelar som vi lever. Vi ger allt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons