Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska avundsjukan

Annons

Svar till Bengt,

den 25 februari.

Äntligen en ärlig insändarskribent som skrev om det ökade rovdjurshatet. Han tycker som så många andra svenskar att det ska skattas och momsas för jägarnas älgkött. Detta synsätt är för väldigt många den drivkraft som ligger till grund för deras intresse att få tillbaka vargen i Sverige. Inte intresset för själva djuret.

Många av de "rovdjursintresserade" personerna äger inte ett par gummistövlar, än mindre vistas de ute i skogen. Skulle vi jägare skatta och betala moms för det kött vi bär hem från skogen skulle vi även dra av för kostnaderna för inkomstens förvärv, till exempel förlorad arbetsinkomst från ordinarie arbetet, resor till och från skogen, utgifter och moms för vapen, ammunition, jaktkläder, statligt jaktkort, inköp av hundar, traktortransporter att ta fram älgarna, slaktkostnader, jaktradiokostnader och arrendeavgifter. Jag skulle tro att kilopriset blir minst lika stort som nötköttet i charkdisken. Nu är jakten ett kulturarv, en rättighet och en livsstil för de flesta av oss så därför räknar vi inte köttet i kilon och pengar utan vi är i skogen av andra skäl.

Skyll inte oss jägare för saker baserade på ren inbillning. Var i stället glada för att vi i väldigt många år helt ideellt, frånsett den stora naturresursen älgkött, förvaltat älgstammen på en rimlig nivå för både skogsägare och ur trafiksäkerhetssynpunkt. Tänk på det.

NISSE

Mer läsning

Annons