Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora kalabaliken

Annons

Denna dramatiska händelse, i rena vilda västern stilen, inträffade under våren 1952 och är en av de händelser som beskrivs i den dokumentation om Uppsälje som nu håller på att sammanställas i bokform.

Upprinnelsen till bataljen lär ha varit att en av de så kallade "skojarna" ska ha slagit en snusdosa i ansiktet på Hälsing-Kalle då han var på hemväg med sin häst från arbetet i skogen.

- Jag jobbade på Konsum och jag minns att vi blev tvungna att stänga redan klockan två. Folk slogs överallt i området mellan Ordenshuset och Konsum, berättar Åke Eriksson som är en av de som arbetar med den kommande boken.

Nu är det ändå inte bara händelser av det här dramatiska slaget som kommer att presenteras. Boken ska även innehålla bilder och uppgifter om samtliga gårdar, fritidshus och dess ägare genom åren, från Järforsen till Skifsforsen, liksom de industrier och den servicenäring som funnits i Uppsälje.

- Det finns gårdar ända från början av 1700-talet och vi har försökt att hitta uppgifter så långt tillbaka som det är möjligt, säger Erik Hjalmar Eriksson som är initiativtagare till dokumentationen om byn.

Per Brandser har ägnat mycket tid åt att fotografera alla byggnader och Mats Hermansson ser till att materialet hamnar på data.

- Vi kommer även att beskriva alla de namn som finns på platser i byn. Det är benämningar på platser som inte finns med på kartor, säger Per Brandser.

Platserna han syftar på bär namn som Jakôpes täppa, Kringelmyra, Nålnesä, Bôsshagôn och liknande. Bland den äldre generationen är platserna välkända men risken finns att de gamla namnen på sikt försvinner om de inte dokumenteras.

- Vi har samlat in uppgifter i ett par år så vi känner att det är dags att sammanställa materialet och få boken klar, säger Erik Hjalmar.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons