Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den som söker femårigt stöd tar en stor risk"

Annons

- Den som söker femåriga jordbruksstöd för arrenderad mark med muntligt avtal tar en stor risk, säger Märit Hagberg. Hennes tips till bönderna är att skaffa ett skriftligt arrendeavtal som också räcker i fem år innan de söker stöd.

- I Sverige är hälften av den brukade marken arrenderad och 30 procent av arrendeavtalen är muntliga.

För att ansöka om bidrag för arrenderad mark krävs inga skriftliga underlag. Jordbruksverket lägger sig inte i avtalen, utan det är arrendatorn själv som ansvarar för att denne kan fullfölja sitt åtagande.

Gårdsstödet kommer att ersätta ett flertal av de stöd som finns i dag. Det nya är att gårdsstödet inte är kopplat till produktionen.

EU:s jordbruksministrar har gemensamt beslutat att reformera jordbrukspolitiken. Syftet med att inte ha produktionsbaserade stöd är att efterfrågan ska styra vad som odlas och inte bidragen. Detta för att minska överproduktionen inom EU.

- En del passiva markägare har tolkat det som att man kan håva in pengar utan att göra något, men det stämmer inte. Man måste hålla marken i hävd och den kan snabbt växa igen, säger Märit Hagberg.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons