Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sjungande mekanikern

Annons

I år firar reparatören Härje Pettersson 25-årsjubileum som egen företagare men har i hela 35 år lagat saker till Säfsnäs befolkning.

Härje känner man igen på det stora leendet i det nedsvärtade ansiktet och man möter honom säkrast i den lilla bilverkstaden. Ett annat kännetecken är hans klara tenorröst som man både kan höra i kyrkokören och i verkstaden.

- Jag kanske inte sjunger så mycket direkt när jag jobbar mest gnolar jag, det gör jag hela tiden. Jag kom ihåg en gång när en busschaufför väntade på att jag skulle bli klar med hans buss och han ringde till någon och berättade vad som hade hänt. Han berättade inte så mycket vad som var fel utan att mekanikern sjunger hela tiden så det går nog bra, minns den sjungande mekanikern.

Härje Pettersson, som i dag är 61 år, föddes i Härjedalen och växt upp i Hoverberget i Jämtland. 1964 flyttade han till Ludvika där han arbetade som mekaniker på Bil och Buss. Efter tre år kom han till Fredriksberg och var först anställd av dåvarande ägaren till verkstaden i tio år. För 25 år sedan övertog han verkstaden och blev egen företagare.

- Som egen företagare tycker jag att jag har större frihet att bestämma över min tid. Jag försöker att åta mig jobb som kan bli klara inom rimlig tid, berättar Härje Pettersson.

Verkstaden ligger mitt i samhället och är också en samlingspunkt för många ortsbor. De kommer förbi och frågar det ena och det andra. En del bokar tid och andra bara rådfrågar Härje om problem de har med sina bilar. Även folk från Ludvika, Lesjöfors och Dala-Järna kommer med sina fordon till hans verkstad.

- De flesta som har lite äldre bilar i trakten kommer nog till mig. Jag försöker hålla så låga priser jag kan och jag försöker ställa upp så gott jag kan när de ringer och behöver hjälp efter arbetstid. Det behövs på ett sådant här ställe, berättar den glade bilmekanikern.

Nya fordon kan han ibland inte laga eftersom det krävs dyr och avancerad utrustning och en annan typ av kunskap. Han tycker också att det är besvärligare att arbeta med nyare bilar då det är svårare att komma åt de olika delarna. En bra bil tycker den mycket erfarna bilmekanikern är en bil som det är lätt att få tag på reservdelar till.

Om Härje inte finns på sin arbetsplats kan man ibland hitta honom i ett av ortens räddningsfordon. Sedan drygt trettio år är han med i den lokala räddningstjänsten.

- Det var dåvarande chefen som frågade mig och den första stora insatsen jag var med om var när Gästis brann ner. Det var verkligen en stor insats och det blev också mitt "eldprov", minns Härje.

Som deltidsbrandman och numera förman gör han cirka 60-70 utryckningar varje år. Han finns även med i de så kallade Prio-1 larmen och rycker då ut i ortens ambulansfordon.

Sången har alltid varit en del av Härjes liv. Musikintresset kommer från hemmet, mestadels på moderns sida. Redan i skolan under slutet av 50-talet sjöng han med i kyrkokören och har fortsatt med det hela sitt liv med undantag för åren i Ludvika.

- Jag sjöng för kantor Olle Genberg när jag bodde i Hoverberget. Sedan när jag kom hit till Säfsnäs bodde han här och ledde kyrkokören. En märklig slump, tycker den skönsjungande mekanikern.

Förutom körsång, småsjungande i verkstaden och nynnande i duschen har inte Härje någon annan musikalisk skolning. Han tycker att rösten försämrats under senare år, kanske av all rök och avgaser i verkstaden.

På senare år har den aktiva mekanikern även börjat dansa i ortens folkdanslag vilket han gör minst en dag i veckan. Han hinner även vara med i kyrkofullmäktige där han varit suppleant i sex års tid. Härje har inte hunnit fundera på vad han ska göra när han går i pension.

- Jag har inga speciella drömmar om vad jag ska göra när jag pensionerat mig. Visst tycker jag att det är trevligt att resa och se mig om men jag har haft svårt att få tid över till det, säger Härje.

- Kanske ska jag, börjar han men avbryter sig och säger att det får bli hans hemliga dröm. Samtidigt kommer ännu en tacksam ägare till ett trasigt fordon och beställer tid. Utanför verkstaden stannar flera andra bilar och Härje Pettersson återgår till att hålla Fredriksbergs rullande för utan Härje stannar Säfsen.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons