Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den siste entusiasten?

Annons

- Varken jag eller andra orkar längre hålla lokalen. Vi börjar bli gamla, konstaterar 76-årige Evert och tittar ut över den stora salen med vägg- och takmålningar.

Han var 14 år när han gick med i den 1894 bildade Logen 2015 Dalens Lilja av IOGT/NTO. Samma år byggde ideella krafter lokalen, som sedan dess under etapper har byggts om och till.

- Under det andra mötet jag var med vid blev jag sekreterare, berättar Evert, som sedan dess haft ständiga styrelseuppdrag. Sedan många år är han ordförande. Hur många år det handlar om vet han inte ens själv.

- Men jag är även vice ordförande, sekreterare och vaktmästare, säger han och skrattar.

På 1950- och 60-talen var föreningen stor. Som mest hade den 320 medlemmar. I dag är intresset för IOGT/NTO inte lika stort i Mockfjärd. Ett 40-tal medlemmar är vad som återstår. Varav en riktigt aktiv: Evert Lekare.

- Det handlar om tappade ideal. Spriten är ändå det största sociala problemet i dagens samhälle. Statistiskt sett finns det

1 000 missbrukare i Gagnefs kommun, säger Evert som aldrig någonsin smakat ens en öl. Han kan sträcka sig till att någon gång dricka en lättöl till maten.

Efter 108 års föreningsägo blir lokalen nu kanske kommunägd.

Kommunstyrelsens tekniska utskott har uppdragit till fastighetschefen Rolf Olérs att förhandla om ett köp. Tanken är att eventuellt skapa ett Ungdomens hus.

IOGT-föreningen blir kvar, men alltså utan lokal.

- Jag vill och hoppas att den blir kvar som samlingslokal och att ungdomarna sköter den så att den kan användas som en sådan, säger Evert.

Han funderar över alla otaliga frivilliga timmar som medlemmarna lagt ned.

- Det svider att tvingas vara med och sälja, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons