Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den regniga sommaren gynnar knott

Annons

Ingen har väl undgått att knotten har kommit till Dalarna. Att ta en kvällspromenad vid sommarstugan är att riskera att bli sönderbiten. Knotten är myggor, men mindre än stickmyggorna och svårare att upptäcka. Dessutom attackerar de i svärm.

- Till skillnad från stickmyggorna, som lever som larver i stillastående vattensamlingar, lever knotten i rinnande vattendrag till en början. Knotthonorna lägger sina ägg på stenar och växter i bäckar och åar. När pupporna så småningom spricker och knotten har vecklat ut sina vingar lämnar de vattenytan. Det är först som vuxna som de lever ovanför vattnet, omkring oss, berättar Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.

Enligt Thomas Jaenson beror årets knottboom på regnet. Ju mer vatten som fyller bäckarna, floderna, åarna och älvarna, desto mer knott. Men man bör skilja på de vanliga knotten och svidknotten, menar han. De senare är lömskare.

- Svidknotten är mindre än en millimeter i storlek. Man kan knappt se dem. Precis som knotten och stickmyggorna suger de blod, men när de gör det så svider det till, därav det olustiga namnet.

Den främsta skillnaden mellan knotten och svidknotten är annars att knotten enbart trivs i strömmande, syrerikt vatten, medan svidknotten föredrar lugna vatten och sumpmarker. Alla typer av myggor orsakar bett som kliar.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons