Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den obeskrivliga skolmaten

Annons

Har du någon gång stått i matkön och funderat vad det egentligen är de serverar?

Det kanske står "Köttgryta" på matsedeln, men för dig kanske det snarare ser ut som mattanterna har öppnat en burk Whiskas (ni vet såna där burkar med köttbitar och sås i som man ger till katter) för att sedan servera till de hungriga eleverna. Har du haft den tanken nån gång?

Och sen det här med smak och konsistens! En gång blev jag serverad köttbullar med mos i skolan, men det var inte normala köttbullar utan verkade mer som halvfrusna köttbitar, fyllda med senor och gud vet vad.

Likadant en annan gång när det serverades köttgryta. Smaken var obeskrivlig. Jag fick använda oerhörda mängder aromat och andra kryddor för att maten ens skulle gå att få i sig.

Sedan tycker folk, bland andra politiker, att eleverna äter för lite i skolan och det kanske inte är så konstigt när vi blir serverade sånt här slabb i skolan.

Visst finns det undantag, men det är endast några få dagar på året som vi får god mat, som jag tar en extra portion av.

Det enda som driver oss att äta skolans mat är att vi överhuvudtaget ska orka med skoldagen. Vi äter varken mer eller mindre och ibland så utelämnar man lunchen helt och hållet. Det leder till att många blir okoncentrerade på lektion-erna och blir trötta och får huvudvärk mycket lättare.

Och det är ju inte så konstigt när eleverna inte blir serverade riktig mat så de kan äta sig mätta.

Många skolor är också väldigt snåla med maten och eleverna får endast ta småportioner vilket inte räcker för att orka med en hel skoldag.

Enligt en undersökning 2002 så var måltidskostnaden totalt per elev om året i Borlänge 3 890 kronor. Det blir ungefär 19 kronor per elev och dag, vilket kan verka mycket när man hör det.

Man kan fråga sig varför folk i fängelse får bättre och dyrare mat?

De får till och med kocklagad mat varje dag. Det kostar samhället på medan de växande skolungdomarna får stå ut med samma gamla slabb dag ut och dag in.

Jag anser att det är viktigare att ungdomarna får riktig mat med tanke på att de växer och har större behov av att äta sig mätta vilket förutsätter att maten är tillräckligt god för att kunna ätas.

CHRISTOFFER VESTIN

Mer läsning

Annons