Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya Älvhagen

Annons

Älvhagen används redan i dag vid vissa evenemang som det publikdragande Festival Salut.

Landskapsarkitekt Sofia Stenberg har som examensarbete studerat platsen och skissat på hur den kan utvecklas. Tre olika alternativ presenteras.

Kommunen söker nu, genom Borlänge energi, så kallade bygdemedel hos länsstyrelsen för att kunna ta fram projekteringshandlingar för åskådarplatser, scenöverbyggnad samt scenens närmaste omgivningar.

Stranden vid scenplatsen föreslås bli mer tillgänglig genom ett bygge av bryggor nedanför den branta slänten. Nedfarter kan anordnas. En avgränsning görs mot Stenhålsgatan och lockande entréer skapas.

-Det är flera steg till ett genomförande. Vi vill börja arbetet och ta fram handlingar för ett genomförande, säger Katarina Nilsson, landskapsarkitekt vid Borlänge energi.

Några kommunala pengar har inte funnits för att utveckla området. Men nu lyfts frågan, med examensarbetet som grund.

Projekteringen beräknas kosta 210 000 kronor, varav 180 000 söks ur vattenregleringsfonden.

Katarina Nilsson ser Älvhagen som en pärla i Borlänge. En pärla som kan ges ännu mer glans.

-Det är en fantastisk plats. Att bara vara där, sitta och titta ut över älven. Platsen är verkligen bra för olika evenemang och används redan i dag.

Nilsson menar att den lämpar sig väl för evenemang som "låter", då det inte finns några direkta grannar som störs.

Vägen kan vara störande, därför lämpar platsen sig mest för lite mer kraftfull musik.

Hon tycker att Dalälvens sträckning genom Borlänge kan upplevas som allt för osynlig. Men att Älvhagen har en potential att bli en attraktiv plats för Borlängebor och turister.

-Tanken är att lyfta hela platsen. Inte bara för evenemang. Det blir en plats att vara på. Den ska vara trevlig och tilltalande. Den är inte perfekt i dag. Mycket kan förbättras.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons