Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den naturliga träffpunkten

Annons

Det är inget Hultsfred, men ändå. Toner från fiol och gitarr hörs mellan tälten, och doften av spritkök vittnar om att festen snart är här. Men än råder lugnet före stormen. På FFF:s camping bakom Södra skolan stäms instrumenten inför kvällen. Festivalen har börjat.

Cirka 250 festivalbesökare förväntas husera på campingen under FFF. Det är Falu BS som i mer än tio år anordnat tältmöjligheterna och erbjuder bland annat kiosk och frukost.

- Det här betyder mycket för klubben, förklarar Göran Englund, ansvarig på campingen. Det är en årlig verksamhet som innebär en extra slant i kassan.

Utanför sin husvagn sitter Detlev Briese och stämmer sin fiol. Tillsammans med dottern Toril ska han uppträda som gästartist på Folkets hus. De två sönerna går FFF-kursen Låtspel för barn och ungdom, och det är för åttonde året i rad som familjen från Riddarhyttan i Västmanland besöker FFF för att musicera.

- Jag tycker det har blivit lite för mycket pop och rock, säger Detlev. Och det drar inte hit spelmännen. Jag ser folkmusiken som de små medlens musik, och den riktiga festivalen blir här på campingen under kvällarna. Då blir det buskspel.

- Men det är inspirerande att komma hit, fortsätter Detlev.

- Och det farligt att ge honom mer inspiration nu, kommenterar dottern Toril, som stämmer upp med sin fiol bredvid fadern. För Toril är gatuspelet det roligaste. Tillsammans med bröderna spelar de klezmermusik, och går det bra, tjänar de ett par hundra kronor var per dag.

- Det är det som är festivalens största charm, menar Detlev. Ungdomar som får spela på gatan och visa upp vad de kan.

I granntältet råder också förberedelser. Rättare sagt, där granntältet tidigare stod.

- Vårt tält blev en bassäng efter regnet i går kväll, förklarar Lovisa Wennerström från Stockholm. Nu har vi flyttat ut det på tork i solen.

Det är första gången Lovisa besöker FFF.

- Jag är här för att lära mig spela folkmusik, berättar hon. Och det är buskspelet som jag är ute efter.

Caroline Sjöberg från Bollnäs håller med. Tillsammans stämmer de upp i "Hurtingen" och Martin Christensen hänger på med sin taktfasta ägg-marackas.

De små medlens musik var det ja...

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons