Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den "moderliga" kakaduan Nadja

Annons

Nadja är 14 år och en mycket förståndig ung dam. Just nu har hon fullt upp med att lära trillingarna leka. De är hennes ögonstenar från födseln för sex veckor sedan.

- En bättre barnflicka får man leta efter, intygar matte Yvonne Frid och husse Torleif Gustavsson i Olshyttan utanför Hedemora.

De får medhåll av mamma Cheyenne och pappa Quintero, som med varm tass överlämnar sina "ulltottar" till Nadja. Hon tar stolt emot förtroendet, och ställer upp fast småttingarna börjar bli riktiga busfrön.

- Hon är helt otrolig, och låter dem till och med bita henne i stjärten bara för att de är små, berättar matte Yvonne.

Det låter som en saga, men i Olshyttan är det sant! Och det trots att Nadja är en papegoja, och hennes skyddslingar tre lurviga kattungar av rasen chinchillaperser.

Nadja har hjälpt mamma katt att sköta trillingarna Chanti, Chicko och Chiquito från första stund. Moderligt har hon brett ut sina vita vingar för att skydda dem och hostat upp mjölk ur krävan när de skrikit efter mat.

Men så är Nadja också en väldigt social alba kakadua, som älskar människor och djur av alla de slag. Hon blir lika glad när hon träffar en hund eller katt, som när hon ser en fågel.

- Det beror säkert på att hon alltid hänger med oss, såväl på semester, som ute i trädgården och hemma i tv-soffan, förklarar matte Yvonne.

Nadja har som alla papegojor ett stort behov av givande sysselsättning och social samvaro. Hon trivs bäst i händelsernas centrum och vill självklart vara familjens medelpunkt i hemmet.

Kvällarna spenderar Nadja som kelsjuk "knähund" i tv-soffan och njuter av att bli ompysslad och kliad under vingarna i timmar. Rumsren är hon också, och skulle aldrig drömma om att uträtta sina behov på mattor, möbler eller någons axel.

- Nadja var handmatad från födseln och hade just lärt sig äta själv, när jag hämtade hem henne vid dryga tre månaders ålder, minns matte Yvonne.

Det är säkert en del av hemligheten, då handmatning är en förutsättning för att en papegojunge ska bli riktigt tam.

Och bara med den starten i livet kan den vuxna kakaduan bli lika frimodig som Nadja i Olshyttan.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons