Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den ljusnande framtid är vår" i idyllen

Annons

Semestersabotörer ser man få av på den ännu i början av augusti turistdominerade Kyrkogatan i Mora.

Lyckan skulle ha varit fullständig med en mindre grå himmel i juli, en sky som behagat gråta alltför täta skvättar för vår smak. Strax höst, men hav tröst. Den ljusnande framtid är vår.

Låt oss börja med det under förra vintersäsongen släckta elljusspåret i Mora Noret som väckte så stor förtret. Nu har Mora kommun och Noretpojkarna kommit på hur elljusspåret skall kunna göra skäl för namnet nästkommande säsong.

Skador förorsakade av nedfallande träd och sabotage av elproppskåp har åtgärdats. Redan i september skall stavgångare kunna promenera Rödmyren-Färnäs tur och retur under lyktors trevna sken.

Bland Mora kommuns sommarjobbande högskolestuderande och gymnasister gror hoppet om något bättre. Alla ungdomar är inställda på att klara sig själva under sommarlovet.

De drar sig inte för att bli litet skitiga under naglarna.

Där ser man den blivande läkaren, sjuksköterskan, undersköterskan, litteraturvetaren, psykologen, socionomen med flera, jag har träffat dem alla på mina strövtåg i Mora denna sommar, ogräsplockande i kommunens prydliga ra batter, företrädande kommunen i turistbyråns kiosk på Kyrkogatan, nattjobbande i hemtjänsten och på sjukhemmen.

De anser att studentsången håller vad den lovar. Idylliskt?

Kanske det. I så fall en välbehövlig idyll signerad Mora i en på det stora hela taget vansinnigt plågad värld.

Matts Dahlström

Mer läsning

Annons