Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den långa vägen till Bingsjö bystuga

Annons

De kommer alltid tillbaka till bystugorna och de spelar alltid för fulla hus.

Denna gång spelar Friteatern Den långa vägen till nu, teaterns första pjäs som skrevs för folk boende på landsbygden.

Godolfin och Samuel Nordlander är två bröder, från den susande skogen i Överhärjeå som berättar en varm, musikalisk , humoristisk, mörk och ljus historia tillsammans med Peter Toft, trubaduren från det brusande Stockholm.

Vad kan de ha gemensamt, undrar ni. Ingenting. Tror de.

När kvällen är över, vet de bättre. De grälar, leker, trollar, sjunger stämsång och plötsligt är de något farligt på spåren.

En hemlighet blottläggs. Det kommer att förändra dem alla.

En föreställning om det mörka vi bär inom oss, och livets förmåga att gå vidare.

Efter föreställningen blir det kaffe med tilltugg och underhållning med musik och skrönor så länge människor orkar helt utanför manuskriptet.

Den delen av kvällen blir aldrig sig riktigt lik från den ena byn till den andra. Är det en publik som är uppsluppen och djärv så kan det hända att det levereras historier som till och med kan få en marmorbyst att rodna. Men ingenting motsäger att det i nästa stund spelas klassisk gitarr eller att det dras en allvarlig betraktelse över livet. Peter är en klassiskt skolad gitarrist men Guitar Boogie eller gamla Shadowslåtar är honom ändå inte främmande, hälsar Friteatern.

Kvällen kan också komma att innehålla Konvaljens avsked, Lilla vackra Anna eller Pärleporten.

Medverkande är Peter Danielsson som Peter Toft, Colbjörn Lindberg som Samuel Nordlander, Mats Nolemo som Godolfin Nordlander. Och för manus och regi står Carina Molander, Marie Louise Hellberg, maskör, Dina Östergren, kostym och producent är Eva Janstad.

Föreställningen hade premiär september 1994 i Funäsdalen och har framförts drygt 350 gånger. Friteatern har åkt till byar över hela landet med ytterligare fyra pjäser som dragit i stort sett fulla hus i över 1000 föreställningskvällar.

Den långa vägen till nu spelas fredagen den 20 maj i Bingsjö bystuga och lördagen den 21 maj i Backa bystuga.

Föreställningens namn Den långa vägen till nu har lånats från en diktsamling av poeten Per Helge. Originaltiteln är Den långa resan till nu.

Friteatern har stöd från Statens Kulturråd, har sitt kontor i Skattungbyn och är medlem i Teatercentrum, Jak-medlemsbank och Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons