Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den grymma könsstympningen!

Annons

Jag har läst boken "En blomma i Afrikas öken" som är en självbiografi skriven av Waris Dirie. Waris lever som nomad i Somalias öken med sin familj. Tack vare den här boken fick jag kunskap om hur vanlig den grymma könsstympning är.

När Waris var fem år blev hon omskuren, vilket 90 procent av alla flickor i Somalia blir. I deras kultur anses det som rent och att man blir kvinna efter en omskärelse. Könsstympning står för en av de största kostnaderna i ett hushåll, men anses ändå som en bra investering. Utan den kanske döttrarna förblir ogifta.

Könsstympning förekommer i 28 länder i Afrika. FN uppskattar att 130 miljoner kvinnor har blivit omskurna och att två miljoner flickor riskerar att bli omskurna varje år, det är 6000 flickor varje dag.

Det finns olika typer av könsstympning och alla ger båda fysiska och psykiska men för livet. Skador på urinröret och analöppningen, omedelbar chockverkan, stelkramp, hiv och hepatit B. Dessutom kan en kvinna som blivit könsstympad aldrig njuta av sex.

"En blomma i Afrikas öken" borde alla läsa, då förstår man hur fruktansvärd könsstympning är och det är så hemskt att det fortfarande förekommer. Därför vill jag att fler ska få information, så att alla kan försöka göra något åt det.

ANNA

Mer läsning

Annons