Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den första brandkvinnan

Annons

- Jag har velat göra det här i 20 år men det har bland annat kommit barn emellan. Men jag har en kamrat i Horndal som jobbar på deltidsbrandkåren där och han gav mig en ordentlig spark i häcken så att jag kom mig för att söka utbildningen till slut.

Det säger Tina Birgersson som tillsammans med fyra andra just nu går Södra Dalarnas räddningstjänstförbunds preparandkurs för deltidsbrandmän.

Hennes kursledare Claes-Göran Morén berättar att flera tjejer har sökt som brandmän i södra Dalarna förut, men att ingen har klarat de fysiktest som krävs.

Tina däremot, hon klarade testen galant.

- Jag har aldrig tränat. Jag är nästan allergisk mot det, men jag tycker mycket om att arbeta hårt med kroppen, att hugga ved i skogen och sådär. Hemma gör jag det mesta tunga arbetet på gården medan min man lagar mat. Men jag har insett nu under utbildningen att det kanske inte skulle vara så dumt att styrketräna lite.

Preparandkursen är förberedande för räddningsskolans tioveckorskurs och sedan är kursdeltagarna garanterade en tjänst på någon av deltidsbrandkårerna i södra Dalarna.

Tina ska förstås jobba i Horndal, men först gäller det att klara den avslutande examinationen.

- Deltagarna ska göra ett skriftligt prov och några praktiska övningar för att visa att de har fattat vad det handlar om, säger Claes-Göran Morén.

Under utbildningen har man varvat teoripass och praktiska övningar. Rökdykningsövningarna har varit många för att deltagarna ska vänja sig vid den extrema situation som kan uppstå när de ska bege sig in i ett brinnande, rökfyllt och många gånger kraftigt upphettat hus. Detta med en syrgasmask hårt åtspänd över ansiktet.

- Jag visste inte hur jag skulle reagera första gången jag skulle rökdyka. Jag fegade ur två gånger men sedan klarade jag det. Det gäller att inte få cellskräck, säger Tina.

Hon berättar att alla som jobbar som deltidsbrandmän har ett annat jobb också. Var tredje vecka står de i beredskap dygnet runt och ska kunna vara omklädd och färdig för utryckning på fem minuter.

På frågan varför hon så gärna ville bli brandman tvekar Tina lite innan hon svarar:

- Jag har tidigare jobbat i många år inom vården och jag tror att det är den vårdande delen av mig som längtar efter att få göra en insats. Det är svårt att beskriva men det känns viktigt att hjälpa folk i nöd.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons