Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den blå lastbilen ska privatiseras

Annons

Den blå lastbilen finns nu med i stiliserad form i moderaternas lokala valprogram:

- Det hjälper inte att försöka blidka mig med färgen. Jag går inte med på en röd heller, säger Andersson som tycker att tekniska nämndens senfärdighet att pröva privata alternativ är slående.

- Det är uppseendeväckande att städavdelningen inte konkurrensutsatts ännu, säger Andersson och för fram att ett annat lämpligt område att lägga ut på entreprenad är löneadministration:

- Kan Manpower sköta den åt privata företag så kan vi också pröva. Men jag vill inte gå så långt att vi ska privatisera socialsekrteterare, säger Andersson.

Valprogrammet är i punktform och innehåller i korta ord exempel på all den typ av frågor moderaterna drivit i Ludvika för att underlätta för det befintliga näringslivet, skapa valmöjlighet inom skola och omsorg.

- Vi vill bland annat skapa en ny typ av seniorboende, ett mellanting mellan att bo kvar hemma i villan och servicehuset där man kan köpa tjänster som mat och städning, säger Andersson.

Berndt Ekström beklagar att det inte blev så mycket med bergslagssamarbetet med Västmanlands läns landsting:

- Jag är ängslig över utvecklingen på Ludvika lasarett. Det har jag varit i många år och rädslan har inte minskat. Vi lever med att verksamheter försvinner utan politiska beslut som nu när man stängt avdelning 5.

- Nu hotas också bassängverksamheten på grund av att man tagit bort så mycket att hyreskostnaden blir så hög för det som blir kvar.

- Dagens tal om närsjukvård innebär inget annat än att man ska försöka bevara det som råkar finnas kvar, säger Berndt Ekström som vill avskaffa landstinget och istället vill rädda Ludvika lasarett genom en bolagisering:

- Det kan låta provokativt att avskaffa landstinget. Men utvecklingen går åt det hållet att staten tar ett större ansvar liksom kommunerna:

- Landstinget som mellannivå överlever inte på sikt, säger Ekström som är övertygad om att med en professionell ledning av lasarettet så kommer verksamheten att blomstra, utvecklas och specialiseras.

- Vi siktar på sex sju mandat i höstens kommunval, säger Andersson som inte tror att det är möjligt i de gamla bruksorterna med sin starka tro på att samhället eller bruket att nå fler mandat:

- I omvandlingen av bruksorterna från tung industri med hög arbetslöshet till småföretagsamhet så tilltalas fler av vänstern än av våra idéer, säger Andersson som inte tror att partiet heller detta val når i närheten av de opinionssiffror moderaterna har i riket.

Mer läsning

Annons