Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den äkta makten är röd

Annons

Alla människor vill kunna känna meningsfull lycka och undvika lidande. Politik för mig handlar om detta. Mänskliga frågor, mjuka frågor, lyfts mer och mer fram i det politiska vardagsarbetet och den högra hjärnhalvan får allt större plats i politiken.

Ekonomisk tillväxt är betydelsefullt för samhällsmaskineriet. Om vi människor får känna deltagande och meningsfullhet i vår tillvaro, läggs grunden för en annan och enligt mitt tycke än viktigare tillväxt, nämligen den andliga tillväxten. Denna tillväxt står för de värden vi inte kan värdera i pengar. En tillväxt som sker inne i oss människor är för mig förutsättningen för att den ekonomiska tillväxten ska ha någon egentlig betydelse.

För att nå äkta makt krävs att vi blir medvetna om vad vi känner. Att vi blir medvetna om konsekvenser av de ansvarsfulla val vi gör. Att vi blir bättre på att leva i nuet och se till det vi faktiskt har och inte ödsla kraft på det vi inte har. Äkta makt innehåller ödmjukhet, förlåtande och kärlek.

Ju maktlösare man känner sig, desto större blir behovet av att kontrollera den yttre världen. Det är detta som kallas för den yttre makten och är den makt vi ser och upplever runt omkring oss i form av övergrepp, girighet och intolerans.

Ska vi människor bli bättre på att känna äkta makt, den makt som hämtar sin kraft från hjärtat, behöver vi mera än i dag, släppa taget om våra ytliga strävanden i form av prylar och status.

CLAES MANKLER, SOCIALDEMOKRAT I FALUN

Mer läsning

Annons