Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demos - ett sätt att få spelningar

Annons

Säterbaserade Sub Phenomena utgörs av rapparna Per "Proper" Norén och Jacob "Ticpoe" Sjöberg, som dessutom producerar musiken, samt av DJ:en Peter "Moppetrim" Eriksson. Gruppen startades för omkring ett och ett halvt år sedan, och har sedan dess hunnit med att släppa två demos och göra en hel del spelningar runt om i Dalarna, samt nyligen en i Östersund.

Sin musik beskriver de som rätt glad hiphop med vardagliga texter om saker de upplevt och blivit berörda av, men poängterar tydligt att de har ett väldigt varierat sound och att låtarna ofta skiljer sig ganska mycket ifrån varandra.

Per och Jacob står för textmaterialet, var och en skriver de rader han själv sjunger. Som en viktig inspirationskälla för skapandet av musiken nämner Jacob "Junk vitamin" från Säter/Hedemorabandet Shufflas, som kom ut med sin debutskiva i februari i år. Ännu ett dalahiphopband på uppgång är Frotté, som just nu håller på med slutproduktionen av sin skivdebut. Men för Sub Phenomena känns tanken på skivkontrakt inte särskilt väsentlig.

- Vi släpper ju i första hand demos för att folk ska kunna höra vår musik och för att de kan bidra till att man får spelningar, förklarar Per.

Trots det planerar de att skicka ut den nya demon till olika skivbolag.

- Vi kommer främst att skicka den till mindre independentbolag, men vi skickar väl ut den till så många som möjligt, så får vi se vad som händer, säger Per.

- Fast jag tycker inte att man ska ha så bråttom med skivkontrakt, på ett sätt skulle jag hellre spela in 100 demos innan man började skicka ut något till bolag, men man får ta det som en kul grej, menar Peter.

- Drömmen vore att starta ett eget skivbolag med vårt musikkollektiv Basecamp, även om det knappast är något som är aktuellt just nu. Visst är det möjligt att det kan bli något av det i framtiden, men det kräver ju också att alla verkligen satsar allt, fortsätter Peter.

Sub Phenomenas framtidsplaner består just nu i att försöka få spela så mycket som möjligt i sommar. Dessutom kommer de eventuellt att göra sitt första vinylsläpp någon gång under sommarmånaderna.

- Att släppa något på vinyl är vårt mål... Vi jobbar med fyra låtar just nu, och blir de bra släpper vi dem på en 12". Blir de dåliga får de bli en ny demo, skrattar de.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons