Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstrerade hos VB

Annons

- Jag köpte huset billigt och VB-elnät vill ha tio gånger så mycket som jag gav för stugan för att koppla på strömmen igen, säger Leif Danielsson som begärt hjälp av Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson, Energimyndigheten och näringsminister Leif Pagrotsky (s).

I går förmiddag sittstrejkade Leif Danielsson hos VB-energi fram till han fick träffa vd Per Harrby. Nästa steg är att stämma VB och när det blivit varmare ute så tänker Danielsson ta en säng med sig och protestera på Sergels torg fram till dess att VB-energis ägare Vattenfall ordnar så att han får elen tillbaka till banvaktarstugan.

- På något sätt måste jag få tillbaka elen till stugan utan att det kostar hundratusentals kronor, säger Danielsson.

Lombergets banvaktarstuga fick el redan 1929, i huset finns elspis, kylskåp, elmulltoa och ett mätarskåp. Stugan matades från TGOJ-banans ledningsnät. Banverket grävde av en kabel 1996 och i avvaktan på att den skulle lagas har VB då låtit abonnemanget vara vilande.

Men Banverket har inte lagat kabeln och mitt i alltihop så avreglerades elmarknaden.

VB har lämnat en offert på 231 000 kronor plus moms på en ny elledning från VB:s område och har också tagit kontakt med Fortum som har nätet på andra sidan länsgränsen.

Denna anslutning skulle kosta 150 000 kronor plus moms.

VB:s vd Per Harrby säger:

- Det här är ingen lätt fråga. Danielsson har anmält ärendet till Statens Energimyndighet och där sitter ärendet sedan ganska lång tid. Vi gör som verket beslutar. Men jag har nu lovat Danielsson att kontakta Banverket för att ta rätt på om de kan leverera el som Danielsson säger att de kan. Men vi har tidigare fått uppfattningen att Banverket inte vill leverera el till sina gamla banvaktsstugor.

- Vi vill inte djävlas med Danielsson. Vi har leveransplikt och normalt ska man betala vad det kostar att få el. Men Danielsson vill bara betala några futtiga hundralappar så därför är det som det är, säger Harrby.

Leif Danielsson tänker inte ge sig men han har inget flyt, den handläggare vid Energimyndigheten som först handlade hans fall har sedan ett par månader lämnat fallet till enhetschefen Karin Israelsson och där sitter avgörandet.

I går eftermiddag lade Leif Danielsson upp strategin mot VB tillsammans med sin advokat Björn Henriques.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons