Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration för invandrares rätt

Annons

Tusentals demonstranter krävde genom en marsch genom Los Angeles rätt för USA:s tolv miljoner illegala invandrare att bli medborgare. De fördömde president Bushs förslag till reglering av invandringen.

Vid demonstrationen i lördags dansade 15|000 demonstranter genom staden till mexikansk musik med plakat där det stod sådant som:

"Amnesti nu" och "Älska din nästa, skicka inte bort honom".

Många visade sin upprördhet över ett förslag från Vita huset om att invandrarna visst ska få möjlighet att erövra amerikanskt medborgarskap _ men bara om de återvänder hem, skickar en ansökan därifrån samt betalar 10|000 dollar (70|000 kronor).

Coyote är ett öknamn på människosmugglarna som för en rundlig summa för latinamerikaner över gränsen till USA.

Invandrargrupperna, som har förlorat alla illusioner om Republikanska partiet, har i det längsta hoppats att president Bush skulle hjälpa dem, eftersom han har sagt att han vill öppna vägar in i USA för invandrare.

Men utom kravet att de flesta ska resa hem och söka därifrån, har Vita huset föreslagit en ny sorts visum med namnet Z-visum, som skulle ge illegalt inresta rätt att köpa uppehållstillstånd för tre år i taget, varje gång för 25|000 kronor. Även de som gör så en, två eller kanske fem gånger tvingas sedan för att få medborgarskap att resa hem, ansöka därifrån samt betala de 70|000 kronorna i böter enligt detta förslag. Det har kritiserats av spanskamerikanska grupper, katolska kyrkan och fackförbund.

Maria Lopez, en 50-årig illegal invandrare som sänder 150 dollar av sin lön som sömmerska varje månad till familjen i Mexiko, säger att hon aldrig kommer att få råd att betala sådana summor för att bli medborgare i USA.

Vita husets nya förslag utgör ett steg bakåt jämfört med vad senaten godkände förra året, då med stöd från president Bush. De reglerna föreskrev en mindre bötessumma och engelskkunskaper för invandrare som önskade legalisera sin vistelse i USA. Men det förslaget föll i representanthuset genom motstånd från konservativa republikaner.

TT

Mer läsning

Annons